Slöseriet fortsätter

Ledare • Publicerad 15 augusti 2012

Sensationsvärdet i Dagens Nyheters nyhet i går att den statliga Stiftelsen för strategisk forskning ska ha festat upp miljoner var något mindre än avslöjandet av Tillväxtverkets vidlyftiga internrepresentation för ett par veckor sedan, men slöseriet med skattepengar är fortfarande lika skandalöst.

Framförallt upprör det när skattepengar använts till egen vinning. I efterdyningarna av skandalerna sipprar också ett bredare missnöje mot skattemedelsslöseri som sådant ut, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att medborgarna föredrar en restriktiv användning av skattepengar. Ändå tycks verklig vilja att gå till botten med problemen saknas.

Reaktionerna efter Tillväxtverkskandalen vittnar om den allmänna uppfattningen, som tycks vara självklar för alla utom de som ansvarar för pengarna. Varje skattekrona ska användas på bästa sätt för att komma folket till gagn. Sedan finns det olika politiska tillvägagångssätt och definitioner av vad det bästa sättet är, men det blir särskilt genant för en borgerlig regering att statliga verksamheter inte lever upp till grundprincipen. Det är dags att rannsaka på riktigt i myndighetsmyllret.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.