Sluta krypskjut på ROT och RUT

Skattereduktion på hushållsnära tjänster, så kallat RUT-avdrag, tenderar att vara ett känsligt ämne för en del politiker på vänsterflanken. Vissa hävdar att avdraget närmast är att betrakta som statliga bidrag till höginkomsttagare som använder sig av städhjälp i hemmen. Förespråkarna menar däremot att avdraget har bidragit till att många nya jobb skapats och att den tidigare omfattande svarta sektorn krympt. Svarta jobb har blivit vita helt enkelt.
Ledare • Publicerad 17 juni 2014

Bortom det politiska fäktandet visar det sig, enligt en Sifo-undersökning, att sex av tio svenskar vill behålla RUT-avdraget. Under 2013 utförde omkring 17 000 företag RUT-arbeten åt 538 000 köpare, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med 2012. Utifrån dessa siffror bör Sifo-resultatet inte betraktas som överraskande, snarare ganska väntat.

I jämförelse med RUT har ROT-avdraget varit relativt fredat i den politiska debatten. Det finns idag inget riksdagsparti som vill avskaffa ROT. Det blir därför motsägelsefullt när Vänsterpartiet vill avskaffa och Socialdemokraterna begränsa RUT, samtidigt som man vill behålla ROT. Ska det tolkas som att V och S tycker att skattereduktioner på ombyggnationer är viktigare än på hushållsnära tjänster? Det rimmar illa att två partier med en uttalad feministisk profil så tydligt vill premiera en mansdominerad bransch såsom byggsektorn framför den kvinnodominerande städsektorn. Därutöver är LO en viktig nyckelspelare i matchen om att bevara ROT, och det är gissningsvis något som S måste förhålla sig till eftersom man sitter i samma båt som facket.

Ur ett rent principiellt perspektiv finns det berättigad kritik gentemot avdragen. Varför ska staten förfördela vissa branscher framför andra? Det kan leda till påtryckningar från andra branscher som känner sig åsidosatta och som också vill ha en bit av kakan. Till slut kan man få ett system som liknar ett lapptäcke där man lagar efter behov, men lätt förbiser helheten.

I det svenska fallet får man nog ändå tillåta sig att vara lite pragmatisk. ROT och RUT förändrade branscher där det tidigare förekom mycket fusk. Svarta pengar och svarta jobb blev till vita. När Skatteverket i fjol gjorde en undersökning bland landets företagare visade det sig att skattemoralen förbättrats väsentligt sedan 2007. Andelen som hade förtroende för skatteverket hade ökat, andelen som upplevde konkurrens från en svart marknad hade minskat, och andelen som kände till andra företag som jobbade svart hade mer än halverats.

ROT och RUT har varit viktiga återställare efter några årtionden av överreglering. De har förändrat Sverige till det bättre, och det är något som folk vet om. När Socialdemokraternas Magdalena Andersson förra veckan debatterade RUT-avdrag med Kristdemokraternas Göran Hägglund blev det uppenbart Socialdemokraternas dubbla inställning inte riktigt höll. S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld twittrade då att S omedelbart behövde se över sin strategi när det gällde avdragen. Det är nog ett klokt råd.

Max Törnqvist, Ledarskribent på Smålandsposten.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.