Annons

Slutet för högskoleprovet?

Så har höstens upplaga av Högskoleprovet blivit inställt, igen.
Publicerad 10 augusti 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, i förra veckan.

Det är med pandemin som osvikligt huvudargument som myndigheten försvarar den inställda tilldragelsen. Ett genomförande skulle innebära en ökad risk för smittspridning av covid-19. Deras oro är förståelig då trycket på årets utbildningar är rekordhögt, UHR beräknar i samband med detta att högskoleprovet skulle nått ett rekordantal skrivande på etthundratusen personer.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Annons

Må vara att det med dagens restriktioner och smittspridning skulle vara nästintill omöjligt att låta alla dessa människor skriva högskoleprovet. Men det är ingen omöjlighet att ordna så att de bäst behövande får sitt prov. UHR:s rapport domineras i stället av en hög ambition om att hitta motargument mot ett höstprov, samtidigt som alternativa scenarier lyser med sin frånvaro.

För alternativa lösningar finns.

En sådan lösning skulle kunna vara att kraftigt minska antalet deltagare, och i stället använda lottning för de som vill skriva. En annan är att utöka antalet lokaler. En tredje att göra fler upplagor av årets högskoleprov, så att provet skrivs under ett flertal helger. En fjärde att sätta en åldersgräns på provet, rimligtvis skall den skrivande vara under tjugofem så att gymnasisterna får större chans att faktiskt kunna skriva det. De har trots allt blivit drabbade av distansundervisning under våren som kan ha påverkat deras betyg. I samband med detta bör även en avklarad gymnasieexamen krävas för att få skriva.

Provet bygger utöver detta på social distansering från början. För givetvis skall det alltid hållas gott avstånd mellan de skrivande för att undvika fusk.

Det finns med andra ord lösningar. Inte för alla, men för fler än noll. Varför har ingen av dessa tagits upp i diskussionerna? Och varför möter UHR inte dessa lösningar med åtminstone ett argument? För nog måtte det vara bättre att några ges chansen att skriva provet än inga?

Det har snart gått ett halvår sedan beslutet om att ställa in vårens högskoleprov. I ett halvår har UHR och regeringen kunnat fundera på hur detta skall kunna lösas. Det de i stället kom dragandes med här i dagarna var en förlängning av giltighetstiden för resultatet från tidigare skrivna högskoleprov, från fem år till åtta år. Detta hjälper föga för alla de som aldrig har skrivit provet.

Att återigen ställa in denna viktiga möjlighet för högre studier är allvarligt. Det kan inte annat än ses som en grov form av hyckleri och dubbelmoral att människor får trängas hejvilt på landets barer och klubbar, på tåg och på flyg, men när det kommer till högskoleprovet och unga människors inträdesbiljett till universitetsvärlden har regeringen och UHR uppenbarligen legat på sofflocket.

Beatrice BackmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons