Annons

Snuset är en fråga för alla

Man blir nästan tårögd. En händelse som ser ut som en tanke, att då det nya kyrkoåret inleds kastar svenskarna sin omtalade polarisering åt sidan och samlas i självklar endräkt. Som på den gamla goda tiden då alla såg på Hylands hörna. Nu är alla precis lika arga.
Ledare • Publicerad 27 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Skämt åsido. Nyheten att EU förbereder en attack mot snuset är faktiskt rätt allvarlig. Oavsett om man är snusare eller inte blottlägger det en svaghet i Unionen – en som kallas arrogans.

I sak är fallet att Aftonbladet kommit över ett hemligt men läckt förslag från EU-kommissionen där men tänker sig en ny punktbeskattning på tobak. En som slår särdeles hårt mot det svenska snuset. En dosa portionssnus skulle utan vidare kunna öka med cirka trettiofyra kronor och en dosa lössnus med cirka sextiotvå kronor. Förslaget blir offentligt i december för att sedan föras inför beslut av medlemsstaterna.

”Att man underblåser kraften i en redan EU-kritisk svensk opinion struntar man också i”
Annons

Det är alltså rent horribla saker på gång. Chockskatt är ett återhållsamt ord i sammanhanget. Men återigen, det här är viktigt inte bara för snusare utan för alla svenskar.

En av de ömtåligaste punkterna under Sveriges förhandlingar om ett EU-inträde var just att man skulle få ett undantag för det snusförbud som fanns i Unionen. Men som Aftonbladet ilsket påminner (ja, det var ju fråga om total endräkt) har EU sedan dess försökt ”komma åt snuset” i alla fall. Senast 2012 då de ”förbudsivrande EU-byråkraterna” hänvisade till en forskningsrapport vars resultat hade förvrängts.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det djupare problemet i detta är den här ständiga tendensen i EU:s centrala maktapparat. Man vet att Sverige har ett undantag. Man vet att undantaget är viktigt för Sverige. Man vet att Sverige är berett att slåss för sin rätt. Men man struntar i det. Man gillar inte den typen av undantag, eftersom de till sin natur tjänar som påminnelse om att EU är ett nationalstatligt samarbete och inte en federal union. Att man underblåser kraften i en redan EU-kritisk svensk opinion struntar man också i. Sådana pustar från verkligheten når inte in i Kommissionen konditionerade lokaler.

Finansminister Elisabeth Svantesson meddelade under söndagen att hon finner förslaget orimligt och att regeringen kommer att ”gå emot” förslaget. Det är det minsta som bör göras. Regeringen bör slå näven i bordet med sådan kraft att Kommissionen inser att det inte bara handlar om snuset utan även om synen på Sverige som EU-medlem. Vill EU-kommissionen inleda en ny förhandlingsrunda kring det svenska EU-medlemskapet eller vad?

Frågan kommer att förhandlas under det halvår som Sverige är ordförandeland. Nu är det viktigt att regeringen inser att den inte kan sälja ut snuset med hänvisning till traditionen att ett ordförandeland aldrig sätter käppar i hjulet. Det har regeringen inte svenskarnas mandat till.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons