GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socialdemokraternas nya vattendelare

Ordet ”exkluderande” har ofta klistrats på de som har sin politiska hemvist till höger om det liberala mittenstrecket, och begreppet har ofta kommit att handla om synen på transpersoner. För ett litet tag sedan skrev Aftonbladets Åsa Linderborg hur ”glatt överraskad” hon hade blivit under en av Moderaternas partistämmor för något år sedan när anförandena tycktes landa i att ”alla ska få vara vad de vill”.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men något har nu förändrats. Förra måndagen måndagen skrev Svenska kyrkan i Västerås stift om ”transexkluderande feminism” i ett öppet brev med titeln ”Personligt brev till dig som är trans”. Ett brev tydligt inspirerat av RFSL, som på sin facebooksida i slutet av mars skrev om hur ”transexkluderande feminister krokar arm med abortmotståndare och högerpopulister”. De exkluderande anses alltså inte längre bara finnas till höger om mittlinjen, utan bland allsköns feminister.

En obekväm och något bortglömd medkumpan till de som intresseorganisationer, vänstern och tydligen även delar av Svenska kyrkan kallar exkluderande - är socialdemokrater. Den tidigare utrikesministern Margot Wallström har varit kritisk till 1177 Vårdguidens ansatser till att undvika orden kvinna och man, för att inte exkludera transpersoner. ”Vi kan ju inte upphöra med att acceptera att det finns biologiska kön”, menade hon. ”Vi är inte där än, där vi kan avskaffa begreppen man och kvinna” sa också Annika Strandhäll.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Trots det har Socialdemokraterna länge ridit på vänstervågen av att vara inkluderande, progressiva och värnande av minoriteters rättigheter. Faktiskt så mycket att man i mångt och mycket förlorat sina kärnväljare.

"Skon klämmer inte bara för arbetarväljarna, utan även för många socialdemokratiska företrädare."

I Socialdemokraternas valanalys efter valet 2018 skriver partiet: ”För många [väljare] har det framstått som att socialdemokratin har prioriterat identitetspolitiken före klassisk välfärdspolitik”. S-skribenten Lotta Ilona Häyrynen skrev i Tankesmedjan tiden 2019 att Socialdemokraternas väljarbas stod sig genom dagisformer och aborträtt. Men nu förknippar de socialdemokratin med ”flyktingars rättigheter, feminism och Pride-tåg” och flyr fältet.

Häyrynen påpekade också att identitetspolitiken blivit en vattendelare i Socialdemokraterna. Skon klämmer inte bara för arbetarväljarna, utan även för många socialdemokratiska företrädare. Och inte är det konstigt. Socialdemokraterna skulle ju främst vara välfärdspartiet. Partiet som genom folkhemmet stod för en stabil grundtrygghet för alla. En allmän jämlikhet, inte säranpassning för minoriteter. En kollektivistisk samhörighet – inte en individualistisk ”du är och gör vad du själv önskar” fri från det allmänna.

Socialdemokraterna har visat sig gunga mellan två positioner. Januariöverenskommelsens kompromissnatur, där ingenting är heligt så länge partiet får behålla makten, och en nostalgisk ideologitrogen folkhemslängtan, som getts uttryck för i flera av partiets stora distrikt. Men trots att den inslagna vägen varit att kompromisslöst böja sig för påtryckningar, verkar de flesta socialdemokrater trots allt ha en gräns. Det är ju inte könsgränser som egentligen ska brytas – utan klassgränser.

Även om en långdragen princip om inkludering kan ses som oförenlig med Socialdemokraternas natur kvarstår ett faktum. Oavsett vilken sida man intagit i frågan är och förblir Socialdemokraternas inställning tudelad och oförutsägbar.

Läs mer