Annons

Soldater skickas ut i kylan

Ledare • Publicerad 16 mars 2006
Ignorerat hemvärn. Pliktverket glömde bort skyddsstyrkorna. Arkivfoto: SCANPIX
Ignorerat hemvärn. Pliktverket glömde bort skyddsstyrkorna. Arkivfoto: SCANPIXFoto: 

PRATAR med varandra; Pliktverket och Försvarsmakten? Man kan ställa frågan: För bara någon vecka sedan kom ett brev till 250 000 värnpliktiga att de inte längre behövs. Minst tio år har passerat sedan värnplikten genomgått, många saknar sedan länge krigsplacering och nu kom beskedet att de strukits ur rullorna.

"Eftersom du inte tjänstgjort de senaste tio åren har din krigsplacering upphört och då skall din inskrivning upphävas". Brevet följdes sedan upp med ett besked om att totalförsvarsplikt fortfarande gäller. Vilken nyhet!

Annons

Pliktverkets personal i Karlstad har varit nedringd av besvikna som förklarat att de minsann fortfarande kan tjäna nationen om det behövs.

Men det anmärkningsvärda är att samtidigt som 250 000 personer stryks ur rullorna söker hemvärnet (de nationella skyddsstyrkorna) 10 000 personer. Istället för att skicka ut de värnpliktiga i kylan hade det väl rimligen varit lämpligt att berätta om vilka andra möjligheter som finns för den som genomgått värnpliktsutbildning.

Pliktverket verkar vara dåligt påläst på pliktlagen och synes inte vara medvetet om försvarsmakten behov. Och försvarsmakten synes ignorera de styrkor som har en huvudroll i det framtida försvaret.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons