GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Solpaneler passar bättre på taken

Åkermark är en bristvara. I takt med att byggande och annan markanvändning som skogsbruk har tagit stora areal i anspråk har jordbruket trängts undan. Ytterligare intressen vill tumma på gamla principer för att få tag på mark är en farlig utveckling.
Ledare • Publicerad 29 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett tiotal företrädare för solkraftsindustrin skrev i Lantbrukets Affärstidning, ATL, förra veckan att de anser att deras verksamhet skall klassas som ett riksintresse. Anledningen är man då kan bygga stora sollcellsparker på jordbruksmark i södra Sverige.

Hellre att gårdarna sätter solpaneler på taket än att åkrarna görs till industrianläggningar.
Hellre att gårdarna sätter solpaneler på taket än att åkrarna görs till industrianläggningar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anslaget är knappast en blixt från klar himmel. Sedan långt tillbaka har den regelmässigt främjade vindkraften kunnat hävda sin roll i målet om en helt förnyelsebar elproduktion och har därmed klassats som riksintresse. En av följderna är att hoppfulla vindkraftsbyggare kan komma förbi ett hinder i miljöbalken som förbjuder byggande på brukbar mark såvida inte ”väsentliga samhällsintressen” talar för.

Solelföretagen räknar upp argument som att panelerna är billiga och går snabbt sätta upp. Att det är svårt att göra verksamheten bärkraftig om det statliga stödet trappas ned är till synes inte en del av kalkylen.

Varför det är så billigt med paneler numera är också en relevant fråga i sammanhanget. För bara några år sedan förknippades de med orimliga investeringskostnader.

Att Tyskland för ett decennium sedan plöjde ned statliga pengar i utvecklingen av ny solcellsteknik brukar nämnas som skälet, men att Kina nästan helt tagit över produktionen av såväl panelerna som av komponenterna är mer sannolikt.

Enligt en rapport från universitetet i Sheffield, Storbritannien, använder nittiofem procent av alla solpaneler en plast av kisel som primärt material. Ett material av vilket nästan hälften framställs i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina. Ytterligare trettio procent produceras i övriga Kina.

Flera av de stora materialleverantörerna till solkraftsindustrin använder sig av den kinesiska regimens ”arbetskraftsöverföring” och andra typer av tvångsarbete. Produktionsleden är relativt enkla att få en översikt av. Men att kontrollera underleverantörer har visat sig vara svårt.

”Produktionsleden är relativt enkla att få en översikt av. Men att kontrollera underleverantörer har visat sig vara svårt.”

I grunden finns en oro över att komma på kant med kommunistregimen. Den kinesiska kampanjen mot H&M efter att företaget kritiserade bomullsproduktionen i Xinjiang lär användas som ett varnande exempel för vad som händer om man talar högt om förtrycket i Kina.

Solelen är nedsolkad av produktionen och dess framtid är mörk. Riskkapital och statliga subventioner driver för tillfället på för byggande. Men Sverige har både få soltimmar och ett högt elbehov på vintern. Det talar mot att solkraften kan vara en bärande del av elproduktionen framöver.

Både Sveriges elförsörjning och möjligheterna att producera mat skulle äventyras om politiken ser stora solcellsparker som ett värdigt syfte att offra jordbruket för. Att gå särintresset till mötes och frånta åkermark sin skyddade ställning skulle vara ett gravt misstag.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.