Annons

Som den svenska högern läser recensioner

I en kommentar av min recension i Aftonbladet av Erik Palms bok Caremaskandalen påstår Smålandsposten att jag skrivit att Carema är samma sak som Gulag. Det har jag emellertid inte gjort.
Ledare • Publicerad 6 februari 2014

Jag drog en parallell mellan avslöjandet av det nät av systematisk underbemanning som existerar på en rad svenska riskkapitaldrivna äldreboenden och det nät av människoförnedring som avslöjades av författaren Aleksandr Solzjenitsyn.

Jag står för denna liknelse. Palms avslöjande visade upp ett systemfel de allra flesta inte kände till innan avslöjandena.

Annons

Om man på grund av ekonomiska drivkrafter drar ner omsorgen av försvagade åldringar så att liggsår och annan vanvård förekommer eller dödsfall inträder så är det en djup cynism som ligger bakom.

Jag ställer högre krav på svensk äldreomsorgs människosyn än den korrupta och paranoida kommunistregimen i Sovjet.

Därför är det beklagligt att svensk höger så ofta hemfaller åt en nyliberalt färgad dumhet och cynism som inte sällan är mycket lik just svenska kommunisters blinda försvar av övergrepp och demokratiunderskott i olika diktaturer. För allt som talar emot att riskkapitalister med fyra fem års horisont ska driva personalintensiv vård, omsorg och utbildning, det avvisas med att det också finns problem i den offentliga vården.

Självklart finns det brister även där.

Precis som det fanns brister i demokratin även i de västliga demokratierna medan Sovjet fanns. Men då som nu gäller det att se igenom enskildheter och syna systemen. Det avstår tydligen Smålandspostens ledarsida från.

Daniel Suhonen, chef Katalys

institut för facklig idéutveckling

Svar:

LO-debattören Daniel Suhonen kallar privat driven äldreomsorg för "koncentrationsläger" i Aftonbladet 2014-01-24 och skriver att det rör sig om "samma djupa människoförnedring som det den sovjetryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn avklädde i boken Gulagarkipelagen".

När Socialstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att utreda frågan om hur huvudmannaskapet påverkar äldrevården var resultatet att det inte finns några entydiga skillnader i kvalitet mellan privat eller kommunal driven verksamhet. Inte heller omfattande brukarundersökningar ger något stöd för idén om att svensk äldrevård är ett systematiserat helvete. Men kanske är Socialstyrelsen i Suhonens ögon en del av den stora konspirationen mot medborgarna? En annan aspekt är att han genom sin aparta jämförelse förminskar det lidande miljontals människor utsattes för under mördarregimen i öst till den grad att uttrycket sekundärskam känns något vagt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons