Annons

Som ett löv för vinden

Det sätt på vilket vi erfar och tolkar världen beror i hög grad på, för att återge filosofen Fritz Schumacher, de slags idéer som fyller våra sinnen. Vi tänker genom våra idéer.
Ledare • Publicerad 4 februari 2012

Av ett politiskt parti förväntar man sig en slags idémässig grundhållning. Ideologin är så att säga kölen som hindrar båten att välta.

Med Centerpartiet har det åtminstone historiskt varit annorlunda. Själva namnet kom till utifrån motiveringen att inte ta ställning. Man placerade sig i centrum, mitt emellan vänster och höger, för att få så stort genomslag som möjligt för intressets skull: det vill säga landsbygdsintresset. Så sent som under 1990-talet såg vi därför hur partiet ena året kunde ingå i ett borgerligt regeringsunderlag för att andra året komma att utgöra ett stödparti åt Socialdemokraterna.

Annons

Men sedan hände något. Folkrörelsen blev allt svårare att hålla liv i och partiet hamnade i en identitetskris. Så blev idéerna viktiga och partiet fäste sig vid liberalismen. Och som bara nyförälskade kan säga så heter det nu: vi har nog alltid varit ämnade för varandra. I ruset vill nu också partiet bjuda in fler till sängkammaren. Alla ska få vara med och skriva det nya principprogrammet. Centerpartiet ska bli ett nytt slags wikipedia, om man ska tro Per Ankersjö som leder idéprogramsgruppen. Tydligare än så kan väl inte avsaknaden av ett systematiserat ideologiskt tänkande manifesteras. Det heter att det är öppet. I själva verket är det villrådigt.

Centerpartiet, som enligt SOM-institutets senaste underlag inte klarat sig på egen hand in i riksdagen utan taktikröster, är på väg in i en allvarlig kris. Moderaternas framgångar utanför storstäderna kom oväntat, inte minst för Moderaterna själva som först efter valet börjat inse potentialen. I sin jakt på storstadsväljare har ju Centerpartiet successivt övergett stad och land-perspektivet i politiken. De opinionsmässiga framgångarna har också uteblivit med Annie Lööf. Som ny partiledare har man inledningsvis ett starkt förändringsmandat. Men vet man inte i vilken riktning man vill föra sitt parti är den chansen snart förlorad. När opinionssiffror på 4,3 dyker upp i mätningar är det bara en tidsfråga innan kritiken kommer.

Under partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Västerås, som bara drog runt 500 deltagare (en anmärkningsvärd låg siffra), trevade sig Lööf fram på ett område hon varken har ansvar för som statsråd eller erfarenhet av. Hon talade om kvalitet inom äldrevården och föreslog stimulanspengar till kommuner som inför äldreguider. Det senare något som diskuterats i flera år, men som strandat i att det inte ansetts effektivt som nationellt mål och inte heller är särskilt kostnadseffektivt.

Nystarten med Annie Lööf har i varje fall inte varit någon rivstart.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons