Annons

Som man sår får man skörda

För något år sedan vaknade partierna till och ville prata om landsbygd. Upprinnelsen till det var att en känd politisk spinndoktor siat om landsbygdsfrågor som en bubblare i valet.
Ledare • Publicerad 2 september 2014

Moderaterna hade i senaste valet upplevt framgångar utanför städerna, men snubblade i ansatsen när de kallade sina kommun- och landstingsledamöter till kongress under förra årets älgjaktspremiär. Vänsterpartiet å sin sida kunde inte avhålla sig från att krydda sin landsbygspolitik med ett förslag om en köttskatt.

För Jordbrukssverige får valet konsekvenser. Utgår vi från löftena återinförs skatten på handelsgödsel vid en rödgrön valseger. Alla partier i vänsterblocket driver frågan. Det fanns goda skäl till att skatten lyftes bort. Den miljöstyrande effekten bedömdes som i princip obefintlig. Skatten utgjorde därför bara en extra kostnad för svenska lantbrukare vars konkurrenssituation redan var pressad. Därtill kommer en höjd dieselskatt. Redan i dag kan det fluktuerande dieselpriset utgöra skillnaden mellan vinst och förlust för många livsmedelsproducenter, vilket vittnar om hur små marginalerna är. Utöver det läggs förslag om en transportskatt, vilket ytterligare fördyrar för företag verksamma på landsbygden.

Å andra sidan. Med allt färre livsmedelsproducenter minskar rimligen det inhemska jordbrukets utsläpp i Sverige. En rödgrön regering kommer därför att hamna högt när miljöorganisationerna sätter sina betyg.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons