GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarsol för Dadgostar

Vi är inte bortskämda med opinionsmätningar under sommaren. Därför är det ju spännande när en sådan faktiskt kommer och särskilt som den visar på något intressant. Svenska folket har inte legat i total politisk slummer i hängmattan.
Ledare • Publicerad 29 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är Novus som har frågat folk vad tyckte mellan den nittonde och tjugosjätte juli. Alltså mycket färska siffror. De visar entydigt att Vänsterpartiet och dess partiledare Nooshi Dadgostar kan luta sig tillbaka i solen nöjda med sig själva. Partiet får 13,3 procent, det högsta resultatet sedan mätningarna började 2006.

Det är förstås resultatet av den dramatik som partiet iscensatte då man förklarade att man saknade förtroende för regeringen Löfven, något som var mycket nära att leda till ett extra val.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler förklarar uppgången med att striden kring marknadshyror var så pass viktig att ta. ”Det lönar sig att bråka om viktiga saker”, deklarerar han.

”Saken var Vänsterpartiets egen gisslansituation.”

Det har han rätt i. Men han skjuter ändå bredvid målet. Han missar vad det verkligen är som är viktigt.

Visst, ”riktiga” vänsterväljare uppskattade att någon verkade vilja värna det ideologiska centrat i ett läge där Socialdemokraterna satt passivt som Centerns gisslan. Men det handlade inte om just marknadshyror för det. Sakfrågan var inte så att säga inte saken. Saken var Vänsterpartiets egen gisslansituation.

Logiken på den parlamentariska vänsterkanten har varit densamma i decennier i Sverige. Den går ungefär ut på att Socialdemokraterna behandlar Vänsterpartiet hur illa som helst eftersom de litar på att ingen vänsterpartist kommer våga medverka till att en vänsterregering fälls. Den logiken bröt Dadgostar. Ett historiskt drag och det är vad som nu betalar sig. Istället för att straffa henne visar många vänstersinnade att de föredrar en ideologisk vänster framför en maktvänster.

Socialdemokraterna tappar nämligen. Inte så pass mycket, faktum är att det liksom alla andra resultat förutom Vänsterpartiets ligger inom den statistiska felmarginalen. Men det är svårt att inte se sannolikheten.

Foto: Ali Lorestani/ TT

Det alternativa scenariot hade ju varit att väljare hade gått från Vänsterpartiet till Socialdemokraterna på grund av Dadgostars agerande. Som en missnöjesyttring över en uppfattad ansvarslöshet, kanske till och med illojalitet, från Vänsterpartiets sida. Men den reaktionen har bevisligen uteblivit.

För Socialdemokraternas del är det mycket dåliga nyheter. Hittills under årens lopp har en socialdemokratisk partiledare bara demonstrativt kunnat skärpa rösten inför tevekamerorna och varnat för de fasaväckande konsekvenserna av att Vänsterpartiet skulle få för sig att inte stödja hans budget. Då tar de minsann risken att utsätta svenska arbetare för en borgerlig regering.

Det tricket fungerar inte längre och kommer aldrig göra det mer. De parlamentariska väggarna drar sig alltmer inåt mot Socialdemokraterna.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.