Annons

Spelar Löfven ett spratt?

Kan regeringens tillsättande av Anders Ygeman som energi- och digitaliseringsminister tolkas som någonting annat än en direkt provokation?
Ledare • Publicerad 21 januari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Anders Ygeman tvingades avgå efter mycket allvarlig kritik, som sedan följts upp av ett enigt KU. Nu är han plötsligt åter statsråd.
Anders Ygeman tvingades avgå efter mycket allvarlig kritik, som sedan följts upp av ett enigt KU. Nu är han plötsligt åter statsråd.Foto: Jessica Gow/TT

Det är nu ett och ett halvt år sedan som Anders Ygeman tvingades avgå som inrikesminister i samband med Transportstyrelsens it-skandal – efter att det uppdagats att myndighetens tidigare generaldirektör Maria Ågren brottsutreddes för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som hotade rikets säkerhet.

Ygeman hade då haft kännedom om myndighetens it-haveri i över ett år – utan att informera statsminister Stefan Löfven. När inrikesministern ställdes till svars för detta gav han ett minst sagt okonventionellt försvar: ”Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet.” Efter att Alliansens samtliga partiledare förkunnat att man väckte misstroendeförklaringar mot tre socialdemokratiska statsråd tvingades Anders Ygeman ut ur regeringen.

Annons

Det var därför svårt att tro på spekulationerna när det började talas om att Anders Ygeman skulle komma tillbaka i Stefan Löfvens andra regering. Vore inte det väl fräckt gentemot Centerpartiet och Liberalerna som regeringen slutligen lyckats få till stödpartier? Både Annie Lööf och Jan Björklund gjorde vid tiden för misstroendeförklaringen starka uttalanden om att Anders Ygeman bar ett stort ansvar och att hans handlingar måste få konsekvenser.

Men visst stod Stefan Löfven i riksdagens kammare i går och förkunnade att Anders Ygeman blir statsråd på infrastukturdepartementet. Ögonbryn höjdes på flera håll. Hur är det möjligt att en person som förra mandatperioden fick avgå för att ha varit delaktig i att hota rikets säkerhet får komma tillbaka i regeringen? Kommer det ens att accepteras av övriga partier?

Efter en stund stod ansvarsområdet klart: Anders Ygeman blir energi- och digitaliseringsminister. Den nya regeringen menar alltså att just digitalisering är det mest lämpliga fokuset för Ygeman när han nu återvänder efter it-skandalen. Och inte nog med det! Som energiminister kommer han dessutom att ha ansvar för Svenska kraftnät – som just nu skall utredas av Säpo för att ha brustit i säkerheten.

Det är alltså inte nog med att Centerpartiet och Liberalerna släpper fram en socialdemokratisk regering och bland annat får miljöpartistiskt inflytande i försvarspolitiken och fyra år till av Margot Wallströms misslyckade utrikespolitik. Regeringen släpper in ett statsråd som under förra mandatperioden var delaktig i att hota rikets säkerhet.

Spelar statsminister Stefan Löfven hela svenska folket ett spratt? Försöker han medvetet provocera sina liberala stödpartier och den borgerliga oppositionen? Det hade man kunnat tro – om det inte var för att alla partiledare förutom Kristdemokraternas Ebba Busch Thor verkar vara helt oberörda.

Liberalernas partiledare Jan Björklund påstod att Anders Ygeman har fått sitt straff (att bli gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen?) och att detta är ett helt annat uppdrag än det han hade tidigare. Centerpartiets ledare Annie Lööf ”har inga synpunkter” på regeringen Löfvens ministrar. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sade att ”vi får hoppas att han lyckas bättre den här gången”.

Satiren är död. Det blir inte bättre än så här. Om det inte hade varit så oroväckande hade det nästan varit roligt.

catarina kärkkäinenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons