GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spioneri vid middagsbordet

Danska ”dunhammer” betyder ”kaveldun” på svenska om någon undrar vad ”operation Dunhammer” egentligen betyder. Men, men – det intressanta är vad denna hemliga utredning inom den danska underrättelsetjänsten kom fram till. Det var att USA för några år sedan hade använt ett danskt-amerikanskt spionsystem, installerat på en av den danska underrättelsetjänstens baser, till att spionera på politiker i såväl Danmark som andra länder i närheten.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Flera mediaorganisationer i de här länderna har samarbetat för att avslöja innehållet i Dunhammer och resultatet har blivit allmän upprördhet. I Danmark ställer man sig själv vid skampålen eftersom man ju begagnats som fluktare mot sina grannar. I Tyskland utropar en av de drabbade politikerna att det är ”absurt och groteskt” och att han tar extra illa vid sig eftersom han har danska släktingar.

Sverige är också berört. Försvarsminister Peter Hultqvist skall på torsdag framträda inför Försvarsutskottet och ledamöter från utrikesutskottet. Han skall redogöra för vilka åtgärder han har vidtagit med anledning av skandalen som nu rullats upp. ”Naturligtvis oerhört allvarligt”, meddelar Moderaternas försvarspolitiske talesperson.

Nu är det bara det att det här höga tonläget i hög grad är ett spel för gallerierna. Det är inget ovanligt eller utanför ramarna att USA – eller andra länder – håller på så här.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

De berörda länderna är västländer som är formellt eller informellt allierade. De tillhör samma västliga familj. Det kan i det perspektivet tyckas vara än märkligare att man spionerar på varandra men det rör sig i princip om en verksamhet som bedrivs inom ramen för vad som är underförstått okej. Man kan nästan se bilden av familjen vid middagsbordet som andas ut och in varandras syre. Information som cirkulerar.

"Underrättelsetjänsterna gör vad de gör, alltid har gjort och alltid kommer att göra."

Underrättelsetjänsterna gör vad de gör, alltid har gjort och alltid kommer att göra. Detsamma gäller förstås även Sverige. Om motsvarande historia uppdagades i USA apropå svenskt agerande vore få på andra sidan Atlanten förvånade.

Till saken hör också och främst att ordet ”avlyssning” leder tankarna fel. Det handlar om datainsamling. Det är inte helt givet att någon faktiskt sitter och lyssnar på vad Angela Merkel säger i telefon. Det är inte otroligt heller, men då närmar man sig vad som faktiskt vore ett övertramp, en riktig skandal även inom branschen så att säga. Då hade hon blivit rejält arg men knappast över det här.

Kanske finns det inslag i just den här avlyssningshistorien som tryckt extra hårt mot konvenansens gränser, så pass att en del aktörer blivigt irriterade så att säga på allvar. Men grundtipset är att de flesta inblandade nog sover gott om natten även efter att de fick höra talas om det här. Kanske med kaveldun i kudden.

Läs mer