Annons

Stå fast mot Ryssland till varje pris

I skrivande stund är amerikanska ubåtsjaktflygplanet P8-Poseidon på väg mot Svarta havet. När det gäller kriget i Ukraina är det numera säkrat att gardera med just ”i skrivande stund”. Saker sker nämligen mycket snabbt nu. Som någon sammanfattade det: det som tidigare hände under decennier händer nu under dagar.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det spekuleras numera med mycket mer precisering än förut kring hur USA och väst i övrigt svarar på en rysk kärnvapenattack mot Ukraina. P8-Poseidon gör sig i det perspektivet eventuellt redo att medverka i ett anfall mot Rysslands Svarta havs-flotta.

Bakgrunden är den dramatiska ryska upptrappningen såväl i ord som handling. De trehundratusen mobiliserade kan mycket väl vara början på en total krigsmobilisering, och president Putins tal i fredags var i princip en öppen krigsförklaring mot hela den globala säkerhetsordningen i allmänhet och väst i synnerhet. Putin har skramlat med kärnvapen i flera månader men nu fanns en stark ideologisk underton i hotet.

Annons

Låt oss vara på det klara med en sak: Ingen – utom möjligen en omtöcknad Putin – vill ha ett tredje världskrig. Det är inte säkert att en avfyrningsorder (enligt ett protokoll även han måste följa) från Putin kommer åtlydas. Det är heller inte säkert att den politiska konsekvensen blir en annan än att han blir likviderad av sina egna eller av USA.

USA kommer med största sannolikhet inte heller svara med egna kärnvapen utan med konventionella militära insatser samt förmodligen en omfattande cyberattack. De militära angreppen kan ske antingen på ukrainsk mark eller rysk (Polen förordade för några dagar sedan öppet det senare). Men just Svarta havs-flottan ligger definitivt i dessa kort. USA kan ta ut hela flottan på en halvtimme om man bestämmer sig för det.

Man skall också veta att de eller det kärnvapen det kommer vara fråga om är mindre, taktiska sådana. Långt ifrån Hiroshima och Nagasaki. De taktiska är mer att betrakta som gigantiska bomber som skall sättas in för att få motståndaren att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Ryssland firar annekteringen av ockuperade ukrainska områden.
Ryssland firar annekteringen av ockuperade ukrainska områden.

Men i realiteten blir resultatet att spelbordet vrids om till Rysslands nackdel. Kärnvapennationerna USA, Frankrike och Storbritannien kan inte åse en kärnvapendetonation på europeisk mark utan att svara. Svaret innebär förmodligen det nuvarande Rysslands sönderfall.

”Svaret innebär förmodligen det nuvarande Rysslands sönderfall.”

Det vore ett slutresultat hela den fria världen kan applådera. Men vägen dit kan bli ohyggligt blodig. Det är viktigt att bildsättningen av det som nu kan komma att ske inte blir den Kreml vill att den skall vara: bilden av att USA och dess allierade måste hindras att ge efter för någon slags krigsfeber och istället förmås att backa och ge Putin ett ”sätt att rädda ansiktet” som det så vackert heter.

Det är inte omöjligt att Ryssland använder kärnvapen mot Ukraina. Men då måste svaret vara militärt. Det är decennier av västerländsk undfallenhet och önsketänkande som i så fall lett fram till en nukleär. Det får inte vara undfallenhet och önsketänkande som är fortsatta ledstjärnor.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons