unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ställ högre krav i kyrkopolitiken

Kyrkovalet i höst lär inte bli mindre stormigt än det senaste, för fyra år sedan. Valen till Svenska kyrkans beslutande organ har generellt lågt deltagande. Men dryga nitton procent förra gången var ändå det högsta på över åttio år.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den stora konflikten lär bli densamma som under de senaste valen. Socialdemokraterna försöker skrämma sina väljare till vallokalerna genom att påstå att den ondskefulla högerns annars tar över.

Nu har dock en annan fråga kommit upp – minst lika irrelevant för kyrkans dagliga styrning – den tidigare EU-parlamentarikern Fredrik Federley har meddelat att han ställer upp i kyrkovalet. Federley kommer dock inte stå på Centerpartiets lista då han kandiderar i hemkommunen Gagnef i Dalarna där borgerliga kandidater ställer sig på en gemensam samlingslista.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Fredrik Federley fick lämna sina politiska uppdrag i december efter att det framkommit att hans sambo dömts för grova övergrepp mot barn. I mars fick han en längre intervju i SVT där han sade att han gärna kommer tillbaka till politiken, men att det skulle vänta.

Särskilt länge kunde han uppenbarligen inte vänta.

Att han gett missvisande uppgifter till media och undanhållit för partiet att han bott ihop med en grov sexualförbrytare var tillräckligt för att partiledningen skulle anse att hans förtroende var förbrukat. ”Förtroendet är allvarligt skadat för Fredrick Federley”, sa Annie Lööf i samband med att Federley lämnade politiken.

Även om han varit en framgångsrik politiker har den personliga historien fått honom att framstå som djupt omdömeslös. Den lokala nomineringsgruppen håller kanske inte med om det. Men den moraliska kompassen spelar roll i politiken. Minst lika mycket, om inte mer, för de som kandiderar till kyrkliga uppdrag.

Tyvärr fortsätter riksdagspartierna leta sig in i kyrkopolitiken. Framgångarna i valet speglar generellt opinionsmönster i övrigt. Socialdemokraterna och Centerpartiet mobiliserar med Sverigedemokraterna som huvudfiende. Dessa ser i sin tur kyrkovalet som ett sätt bekämpa vänsterns inflytande.

Förvaltningsfrågor och inriktningen för kyrkans verksamhet, det som faktiskt kommer beslutas om, hamnar i skymundan. Det är svårt göra sådant till tydliga politiska strider eller använda det för att motivera väljare till att ta sig till vallokalerna. Därför blir kunskaper om kandidaterna särskilt viktiga.

Även när personer som sitter på viktiga poster i kyrkopolitiken, som statsministerns fru Ulla Löfven, intervjuas eller syns offentligt är det sällan arbetet inom kyrkan som hamnar i fokus.

Svenska kyrkan står inför stora utmaningar. Antalet medlemmar minskar. Under pandemin har mycket av verksamheten uteblivit och omfattande besparingar kan behöva göras de kommande åren. Vem som styr kommer ha betydelse.

Troligtvis kommer mycket fokus landa på Federley. Men frågan är om han ens borde kandidera till att börja med.

Läs mer