Stäng inte dörren till Bryssel
Förband som ska förbereda sig inför utlandsuppdrag kommer exempelvis ut till fortet. För apropå omstruktureringen utgör snabba insatser internationellt en primär del av Sveriges försvarsverksamhet. Och det var på temat ”Vår snabba värld” deltagarna i Östersjökonferensen Pax Baltica hade samlats ute i logementsmiljön i veckan. Sedan innan Berlinmurens fall har säkerhetsfrågor diskuterats i Karlskrona på initiativ av Allmänna Försvarsföreningen. I år fördes samtalen kring en annan typ av hot än militära. Hot mot demokratin.
Samtidigt i Bryssel hade politikerna samlats till toppmöte på torsdagen och fredagen för att diskutera euron och införandet av en bankunion. Journalisten Rolf Gustavsson som arbetat i många år i Bryssel gav perspektiv på den växande klyftan mellan de sjutton länder som har euron och de övriga tio. Statsminister Fredrik Reinfeldt deklarerade tillsammans med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i Dagens Nyheter och den danska tidningen Politiken i torsdags att EU bör vänta med att införa en bankunion, vilket också blev utfallet av toppmötet. Att det är en väntan och inte ett nej bör emellertid noteras.
Ytterligare centralisering och en överstatlig myndighet som övervakar bankerna är vid anblick inte önskvärt. Däremot krävs utveckling av politiken på den högre nivån, för den integrerade ekonomin är inte önskvärd att segregera och då återstår att bara förändra den ekonomiska politiken, som i dag är nationell. Utan tvekan måste Sverige, för vår egen skull vara med och påverka. Även svenska banker skulle påverkas av en bankunion eftersom verksamheten opererar över gränserna. Ta Nordea i eurogrannlandet Finland eller Swedbank i de baltiska staterna vilka planerar att gå med i eurosamarbetet, som exempel på hur svenska banker inte bara skulle påverkas vid överföringar till andra banker utan även i sig kontrolleras.
När dörrarna till Bryssel stängs och kompromisserna sker utan medborgarnas insyn göds konspirationerna och de samarbetsskeptiska populistpartierna. Beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt, men när besluten rör gränsöverskridande frågor finns det onekligen en poäng i att det sker på en högre nivå. I vår snabba värld blir transparensen ovärderlig. Anna Toss från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap beskrev myndigheternas närvaro där medborgarna finns, och alltmer är den platsen internet, som att slå upp fönstren. Närvaron och dialogen blir både ett sätt att få ut information och få in frisk luft. Två lettiska entreprenörer berättade om ett internetverktyg som var sjätte kommun i Lettland nu använder för att få konstruktiva förslag från medborgarna. Vad Sverige kan lära är att släppa in medborgarna för deltagande innan de slutgiltiga besluten är fattade.
Inte minst i Bryssel just nu är luften kvav. Det europeiska samarbetet hotas av kollaps vilket får nedläggningarna i det svenska försvaret att framstå som milda. Men liksom den vilja att driva verksamhet i nya former som finns på Kungsholmen kommer historien förmodligen inte att låta demokratin i Europa att dra sin sista suck. Det finns egentligen bara att hitta förhållningssätt. En bra början för politikerna i Bryssel kan vara att öppna fönstren.