Annons

Startmotor kan behövas

Coronaviruset ser ut att slå hårt mot världsekonomin, det är viktigt att kunna dra igång den igen.
Publicerad 11 mars 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rädslan för det okända når oss ända in i ombonade och teknikfyllda vardagsrum. Den går inte att bygga bort från människan. Det märks nu när Coronaviruset ser ut att koppla greppet om Italien. I början av veckan beslutades om en landsomfattande karantän och från Bergamo i norra Italien kommer smärtsamma vittnesmål om knappa sjukhusresurser och iskalla prioriteringar för hur de skall fördelas till drabbade.

Foto: Javier Galeano

Dödssiffrorna globalt stiger samtidigt som nya fall konstateras i Sverige och tidigare förskonade länder. Det är fortfarande oklart hur stor spridningen kommer att bli och hur många som kommer att drabbas. Något som dock är tydligt är kopplingen till världsmarknaden: bland de värst drabbade länderna är samtliga viktiga nav i den globala handeln. Italien, som nu infört allmän karantän, är världens åttonde största ekonomi. Detta kommer att slå mot hela världsekonomin.

Annons

Samtidigt är det förstås helt rätt att göra sitt yttersta för att minska spridningen. Smittsamma sjukdomar som vandrar över jordklotet har förekommit tidigare i historien och är alltid i första hand en mänsklig tragedi. Det finns dock ingen anledning att inte anstränga sig för att minska de ekonomiska konsekvenser som kan uppstå av att tillverkning och efterfrågan avstannar.

Regeringen har meddelat att man redan från slutet av våren skall kunna erbjuda korttidstjänster, en reform som går ut på att företag tillåts sänka anställdas tjänstegrad samtidigt som man tillsammans med staten täcker kostnaden. Metoden användes i samband med den ekonomiska krisen 2009 som ett sätt att hjälpa företag och anställda att kunna övervintra i väntan på bättre tider. Även Moderaterna, som ledde återhämtningen i samband med den senaste stora krisen, har uttalat att man ställer sig bakom metoden.

Men Moderaterna annonserade också att man vill ställa ett större krispakt i ordning om det skulle visa sig att det ur det okända vi nu står inför skulle komma ett fullfjädrat Coronamonster som sliter sönder den globala handel som så mycket av vår välfärd bygger på. Upp till trettio miljarder kronor i satsningar på att upprätthålla sysselsättningen i offentlig sektor och upprätthålla efterfrågan på varor och tjänster. Här visar sig skillnader i ideologin: Moderaterna tänker sig främst ofinansierade skattesänkningar som metod för att öka efterfrågan, regeringen lär inte fundera i samma banor även om man nog också kommer att fokusera på att stimulera offentlig sektor.

Utan att kommentera svensk krisberedskap får man nog konstatera att vår ekonomiska beredskap är god. Vi har en förhållandevis låg statsskuld som skulle kunna ökas för att försöka veva igång ekonomin om den avstannar.

Politiker kan inte lösa alla problem i världen. En pandemi är i första hand en mänsklig katastrof men ekonomisk skada är också något som behöver begränsas.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons