GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Statsvetarna bjuder på luktsalt

Större insatser krävs för att greppa storleken på välfärdsbrottsligheten.
Ledare • Publicerad 22 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Brottslighet riktad mot välfärden är en fråga som ledarsidan följt under flera års tid. Ofta finns organiserad brottslighet i bakgrunden och ofta byggs ett nätverk av olika bedrägerier riktade mot skattemedel genom falska identiteter. Summorna som tas från våra gemensamma kassor tänkta till att stödja svaga i samhället blir snabbt stora. Det beror på att ett lyckat bedrägeri ser ut som normal verksamhet och något som skall få pengar från myndigheterna.

Regeringen har uppmärksammat problematiken och försökt komma åt den. Det har inte varit lätt och insatserna har ofta varit okoordinerade. Om drygt ett år skall slutligen en gemensam utbetalningsmyndighet bli verklighet. Den förväntas kunna upptäcka om flera stödformer betalas ut till personer och företag utan att det finns grund för det.

Men när man läser statsvetarna från Göteborgs universitet skriva på DN Debatt om att korruptionen börjar påminna om södra Italiens är det dags att haja till. Det är några av landets mest meriterade forskare som slår larm om att välfärdsbrottsligheten kan närma sig systemhotande proportioner. Dessa personer har mycket att förlora på att vara fel ute. Konkret vill de se statsvetare som forskar på hur utbredd välfärdsbrottsligheten är, hur motståndskraftiga svenska myndigheter är mot korruption och om det finns en självbild som stått i vägen för att hindra denna utveckling i ett tidigt stadium.

Göteborgs tunga institution för statsvetenskap varnar för välfärdsbrott.
Göteborgs tunga institution för statsvetenskap varnar för välfärdsbrott.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det finns idag flera fall där personal på Skatteverket och Migrationsverket gjort slagningar i register för egna syften. Hittills har det varit på låg nivå inom myndigheterna, men konsekvenserna för de inblandade kan bli stora. Om någon försöker gömma sig för släktingar eller från en tidigare partner måste myndigheterna stå orubbligt tysta.

Statsvetarna pekar ut migrationen och valfrihetsreformer som den legering som blivit giftig och skapat utvecklingen. Ett samhälle som präglats av tillit och pliktkänsla hade kanske klarat av Sveriges valfrihetsreformer. En social koherens som gör att fler än bara kontrollmyndigheterna har en uppfattning om vad som pågår bland aktörerna har visat sig vara avgörande. Trevande har regeringen försökt att ersätta tillit med kontroll, men det är ofta otillräckligt när de kriminella redan etablerat sig. Oppositionen har i mångt och mycket också sett problemen och driver inte valfrihetsfrågor byggda på tillit längre.

Det finns enormt mycket att vinna på valfrihet och tillit. Det gör det mesta i samhället smidigare och effektivare. Tillit får människor att växa och bli bättre. Men mycket tyder på att samhället och staten inte har råd med det just nu. Personal kommer behöva säkerhetsgranskas för att se så att de inte är släkt med personer i kriminella nätverk, företag kommer att behöva granskas, gryningsräderna bli fler. Det som står på spel är välfärdens och statsförvaltningens integritet. Det måste gå att leva och verka, till och med bli framgångsrik, i Sverige utan färdigheter i fusk och mutor. Låt oss hoppas att forskarnas varning blir till effektiva kartläggningar av problemens utbredning.

Jacob SidenvallSkicka e-post