unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stopp för orimliga sommarjobb

Kommunpolitiker borde verkligen lära sig att använda sig av sitt kritiska tänkande.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

År efter år utökar kommunerna den verksamhet som kallas för ”feriejobb”, ”feriepraktik” eller i alldagligt tal ”sommarjobb”. Där en kommuns skolungdomar erbjuds diverse sommarjobb med intentionen att detta skall bana väg för framtida arbete, och förenkla ungdomars första kontakt med arbetsmarknaden.

I takt med tiden tycks jobben som erbjuds däremot bli allt märkligare.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

I sviterna av pandemin har många viktiga ungdomssommarjobb försvunnit, inte minst inom vården. Som kompensation tävlar kommunerna till synes i hitte-på-jobb för att nå upp till målen om antalet anställda skolungdomar, där den ena idén är märkligare än den andra.

Vissa ungdomar har som mål att leverera bokkassar till äldre, en typ av tjänst som bevisligen skötts alldeles utmärkt av civilsamhället under hela våren. Andra sopsorterar och jobbar med att ”öka miljömedvetenheten”. Sagda ungdomar nyttjade bland annat tiden till att skapa en spotifylista med låtar kopplade till miljö och moder jord. Och en tredje grupp spelar musik på gator och torg. Må vara att lönerna är slavlika, likväl betalas de med skattebetalarnas medel. Regeringens anslag i vårbudgeten uppgick till 180 miljoner kronor.

I en artikel i Göteborgs-Posten kunde vi häromveckan läsa om de hundra ungdomar som studerar filosofi och kritiskt tänkande som sitt feriejobb. En av dessa säger i en kommentar till tidningen att:

”Det kritiska tänkandet kan jag ta med mig till skolan och använda som verktyg i debatter, uppgifter och projekt. Då kan jag prestera bättre.”

Det är inte för inte som man rynkar lite bekymrat på pannan och använder sitt så kallade kritiska tänkande, när man läser om detta. Borde inte ungdomarna lära sig detta i skolan? Oavsett vilken lapp man nu sätter på studiecirkeln är det med skattepengar avlönad filosofi de håller på med.

Det är med samma kritiska tänkande man förväntar sig att en kommun då skall ställa sig frågan: Är detta rimligt? Vilken nytta ger dessa investerade pengar sedan till samhället? Och kommer dessa ungdomars väg in på arbetsmarknaden förenklas genom skapandet av spotifylistor och filosoferande?

I samma artikel beskrivs det hur ungdomarna sitter i en halvcirkel och pratar om att alla människor inte accepteras på samma sätt i samhället. Det är bra och viktigt att tala om samhällsproblem, men detta liknar alltmer någon form av avlönad sommarskola.

Må vara att den ursprungliga tanken bakom dessa sommarjobb är god. Men när sommarjobben går från att handla om viktig arbetslivserfarenhet, till att sitta i grupp och sjunga ”Kumbaya” borde kommunpolitikerna verkligen fråga sig om vad som är den verkliga nyttan med detta.

I slutändan har detta bara lagts till i raden av ytterligare ett av alla slöserier med skattebetalarnas pengar.

Beatrice Backman

Läs mer

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Region Kronoberg

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Under helgen har tre covid-patienter fått lämna länets sjukhus.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.