Stoppa hatet i Ljungby

Ledare Artikeln publicerades
Det är viktigt att extremister inte tillåts sätta bilden av muslimer.
Foto:Arnulfo Franco
Det är viktigt att extremister inte tillåts sätta bilden av muslimer.

Den extremism som blottats i Ljungby går inte att försvara.

Den nu avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan tackar nog inte för stödet från Abdelhak Lahouaichri, ordförande för Muslimska Föreningen i Ljungby. I sitt försök att rentvå Kaplan gav han, intervjuad av Smålänningen, uttryck för åsikter som gör honom direkt olämplig som företrädare för föreningen och Ljungbys muslimer.

"Israel är de största terroristerna och det judarna gör nu mot Palestina är värre än det Hitler gjorde mot judarna. Kaplan har helt rätt och borde inte ha avgått."

"Han formulerade en åsikt som 1,7 miljarder muslimer i världen håller med om och som vi muslimer i Sverige också håller med om."

"Svenskarna är rädda för Israel. Ni pratar om demokrati, men det är judarna som styr världen och Sverige."

"De kallar oss för islamister, låt dem kalla oss för det då. Men vi hoppas att vi ska få samma rättigheter som judarna med antisemitismen och att det också blir förbjudet att kritisera muslimer."

Dessa uttalanden är antisemitiska och islamistiska. Det är en gammal antisemitisk lögn att judarna styr världen. En lögn som varit bevekelsegrund för förföljelser och mord, där förintelsen under andra världskriget är det främsta exemplet. Den som vill göra det förbjudet att kritisera muslimer är islamist och mot religionsfrihet. Det är en rent antidemokratisk åsikt.

Lahouaichri menar också att han talar för världens och Sveriges muslimer. Det vore orimligt att ta sådana anspråk på allvar. Som ordförande för Muslimska Föreningen i Ljungby talar han dock för den gruppen. Om övriga föreningsmedlemmar inte höjer sina röster nu så accepterar de Lahouaichris uttalanden som sina egna. Det vore förödande för det förtroende som föreningen byggt upp i staden. Man har tidigare betonat vikten av öppenhet och integration samt att man inte tolererar extremism. Föreningen har också visat sitt stöd för en lokal kulturfestival.

Vänsterpartisten Björn Gullander sitter i kommunfullmäktige i Ljungby och är en av arrangörerna bakom festivalen. När Smålänningens journalist visar Lahouaichris uttalanden för honom svarar han så här: "Det är inga bra uttalanden, det är tråkigt att han tycker så. Han överreagerar nog." Det är ett anmärkningsvärt svagt fördömande från Gullander. Moderaternas riksdagsledamot från Växjö, Johan Hultberg, var tidigt ute och uppmanade föreningen att markera avstånd från uttalandena.

Gullander fick också frågan om han ansåg att uttalandena är antisemitiska och svarade: "Det vill jag inte uttala mig om, men om man ställer upp på vår paroll med antirasism så är det osmart att gå ut och agera så tufft. Det vinner han ju inget på."

Det är helt uppenbart antisemitiskt att tala om en judisk världskonspiration. Det är på en nivå som man tidigare väntat sig enbart från nynazister. Varför har Gullander svårt att uttala sig om detta?

Antisemitism är rasism och det är inte svårt att känna igen även om det inte står en skinnskalle bakom orden. Man måste ta avstånd från islamism, även i Ljungby. Det är en förutsättning för att integrationen ska fungera.