GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stoppa sabotörerna i Växjö och Skåne

En 32-årig man i Växjö åtalades nyligen för grov skadegörelse. Åtalet handlar om händelser sommaren 2019 då mannen och flera andra personer förstörde egendom för flera jaktlag i Växjötrakten. De andra har inte kunnat identifieras men mannen själv filmade brotten och hade gott om bevis i sitt hem och i sin telefon.
Ledare • Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 21 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Bland annat vandaliserades och förstördes tre jaktstugor och minst tjugosju jakttorn. Gärningsmännen sprejade jaktfientliga slagord på väggarna och hemma hos sig hade den åtalade föremål och flaggor som knyter honom till organisationer som bedriver illegal djurrättsaktivism och jaktsabotage. Han är även misstänkt för intrång på gårdar i regionen.

Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en del av de senaste årens våg av djurrättsterror och trakasserier av bönder och jägare. Förstörelsen av jakttorn leder sällan till åtal såvida inte aktivisterna själva dokumenterar brotten.

De mest aktiva grupperingarna var länge koncentrerade till Västra Götaland och Halland. Men när de nätverken nu har kartlagts och ledarna dömts för sina brott har aktivismens lokus rört på sig.

Nu under sommaren har särskilt attackerna riktade mot grisbönder i Skåne uppmärksammats. För flera lantbrukare har det gått så långt att de anlitar vaktbolag för att värja sig från inbrotten och skadegörelsen. Ofta handlar det om systematiska trakasserier. Inte bara demonstrationer mitt på dagen utan även intrång nattetid, dödshot och skadegörelse.

Angreppen mot gårdarna görs ofta av samma personer som förstör jägares egendom. Aktivisterna är få till antal, men som man kan se i Växjöfallet kan de på kort tid begå stora mängder brott. Om denna grupp lagförs och döms till fängelse skulle både livet för de drabbade kunna återgå till det normala och polisens resurser användas till annat.

Riksdagen har i flera år riktat uppmaningar till regeringen att skärpa lagstiftningen mot djurrättsterrorn. Efter att två år tidigare lovat krafttag presenterades i våras en promemoria från Justitiedepartementet med förslag på ändringar. Den är nu på remiss och förhoppningsvis kommer regeringen snart också driva frågan vidare.

”Att ledande personer inom rörelsen skulle kunna dömas till längre fängelsestraff vore ett stort steg framåt. Att de mest aktiva aktivisterna frihetsberövas har tidigare följts av en något lugnare period för svenska djurbönder.”

Bland annat föreslås att olaga intrång också skall gälla gårdsplaner och att fängelse förs in i straffskalan. Som Polismyndigheten pekar på i sin remiss på förslagen leder de nödvändigtvis inte till att enskilda företeelser straffas hårdare, men däremot börjar rätten till envarsgripande att gälla. Det möjliggör för väktare eller allmänheten att hålla kvar personen tills polisen anländer.

Olaga intrång och hemfridsbrott föreslås också kunna dömas som grovt om det förekommer sådant som hot och skadegörelse. Att ledande personer inom rörelsen skulle kunna dömas till längre fängelsestraff vore ett stort steg framåt. Att de mest aktiva aktivisterna frihetsberövas har tidigare följts av en något lugnare period för svenska djurbönder.

Det är politiskt motiverad brottslighet som förstör människors liv och möjligheter att bedriva verksamhet på landsbygden. Det är inte ett legitimt sätt driva på för politisk förändring.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer