Stoppa vänsterns bistånd!

Att bistånd ibland inte fungerar bekräftar de svenska partiernas egen biståndsverksamhet. Vänsterpartiet stöttar Colombianska kommunister. Miljöpartiet Green forums sammanställning över de egna projekten sågades helt av Sida. Skärper ni er inte blir det inga mer pengar, slog myndigheten fast.
Ledare • Publicerad 13 mars 2010

75 miljoner om året får de svenska partierna i demokratibistånd för att använda till projekt runt om i välden. Det kan tyckas märkligt att moderaterna som före Gunilla Carlsson tid haft en ensidig syn på utvecklingshjälp samtidigt drivit en biståndsverksamhet på det internationella planet. Med framgång många gånger. Något pikant blev det när demokratibiståndet till Ryssland skulle avskaffas, samtidigt som moderaternas egen organisation Jarl Hjalmarson-stiftelsen länge stöttat demokratikämpar i öster. Folkpartiets Silc och Kristdemokraternas internationella center har också under flera år givit dissidenterna på Kommunist-Kuba betydelsefullt stöd.

Men i dagarna har tidningen Omvärldens granskat partiernas egna bistånd. De görs nämligen sällan av partierna själva. Partibiståndet ligger i en gräddfil. Dessutom har partierna ingen större erfarenhet av att bedriva arbetet. De blir lätt ett slags partistöd till den egna organisationen i Sverige. En vetenskaplig granskning av biståndsmyndigheten Sadev vittnar också om att målen är oklara och att Sidas granskning är på tok för svag.

Uppenbarligen har flera av partierna inte vela ha insyn. Det är lätt att förstå. Vänsterpartiets biståndsorganisation har använt det offentliga stödet till att samarbete med Colombias kommunistparti. Enligt utvärderingen har biståndet lett till att kommunistpartiet kunnat överleva, om det stärkt mänskliga rättigheter eller fredssträvanden i Colombia förefaller dock oklart, enligt Sadev.

Vänsterpartiet har därmed kanaliserat svenska skattepengar till ett gammelkommunistiskt marxistiskt-leninistiskt parti i Latinamerika. Utredaren slår fast att det kanske hade varit mer framgångsrikt att utbyta erfarenheter med vänstern i Sverige än att stärka kommunistpartiets kassa.

Nu har Vänsterns internationella forum stora problem. 3,5 månader för sent lämnades en redovisning till Sida för två projekt. Mer Sidapengar villkoras med löften om ekonomisk komplettering. Även socialdemokraternas Palmecenter har kritiserats av Sida; brister i ett revisionsunderlag stoppade utbetalningarna av 13 miljoner kronor. Efter en tid fick organisationen halva summan, trots att det saknades en både revisionsberättelse och underlag om ett projekt var avklarat i tid. Kristdemokratiskt internationellt center är heller inte helt fria från kritik fick kritik sedan ett projekt inte redovisats.

Internt på Sida diskuteras vilka konsekvenser ett sverigedemokratiskt intåg i riksdagen skulle få. Vilka partier kommer sd att samarbeta med i Afrika och Latinamerika? Få vill en tänka den tanken.

Innan dess finns det ett verkligt problem att hantera. Vänsterns stöd till ett oreformerat marxistiskt-lenistiskt parti är ett stort svek mot alla som faktiskt tror på folkrörelseanknutet bistånd.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.