Annons

Stulen dynamit i ny våldsvåg

Hundra sprängdåd hittills i år. Om det fortsätter i samma takt blir det fler i år än någonsin tidigare.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Pandemins år blev andrum vad gäller våldsdåd i offentlig miljö. En liten trend som observerats är att antalet skjutningar sjunkit något. Men gängens konflikter och terror finns kvar. De har bara insett att skadeverkan, psykisk och fysiskt, kan bli större med andra vapen. Dynamit från byggarbetsplatser har blivit vanligt inslag i gängvåldet.

Sprängladdningar lämnar få spår för polisen att följa.
Sprängladdningar lämnar få spår för polisen att följa.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt en kartläggning från Dagens Arbete (12/4) har det stulits mer än ett halvt ton sprängmedel från svenska byggen. Antingen har det skett genom inbrott från gängkriminella, eller så har byggarbetare smugglat ut dynamit och sålt den vidare.

Annons

Det handlar alltså inte bara om bristande säkerhet i förvaring, utan även att företagens egna anställda är medskyldiga i våldet. Trots genomförda bakgrundskontroller har kriminella personer fått ansvara för sprängmedel. Något står inte rätt till.

Egentligen borde företag som inte hanterat sprängmedel på rätt sätt förlora sitt tillstånd att hantera det. Som Dagens Arbete visat har dock företagen incitament att tiga om stölderna och även om det blir påkommet har det visat sig vara svårt att förlora tillståndet, även efter flera fall av stölder och ”försvunnen” dynamit. Om den som ansvarar för sprängningarna döms för brott borde det följa att tillståndet dras in och prövas på nytt. Men så är inte fallet.

”Kontrollerna ska idag utföras av kommunerna. Men de brister grovt i detta uppdrag.”

Kontrollerna ska idag utföras av kommunerna. Men de brister grovt i detta uppdrag. Företag utan tillstånd hanterar dynamit och kriminella beviljas tillstånd trots genomförd kontroll. Åtgärder för att stoppa stölderna kommer inte hindra gängen från att begå andra våldsdåd. Men det kan hindra att skada på boningshus och att oskyldiga drabbas.

Sverige har inte mindre kontroll av sprängmedel vid byggarbetsplatser än andra länder. Ändå är detta omfattningen av bombningarna helt unikt för ett land i fred. Gängkriminaliteten och våldet har djupare rötter i decennier av missanpassad migrations- och kriminalpolitik.

Att reglera och kontrollera byggföretagen hårdare är kanske nödvändigt, men det är inte lösningen på problemet. Om dynamiten kan tas från kriminellas händer vore det ett stort steg framåt. I det arbetet har som sagt kommuner ett större ansvar än vad man hittills levt upp till.

Men desto viktigare är att regeringen fortsätter på den aviserade linjen. Polisen behöver de resurser och verktyg som krävs för att kriminella ska kunna dömas för sina brott. Om det går behöver dessa i sin tur utvisas.

Sprängdåden är ett symtom på att rättssystemet är gjort för ett annat typ av samhälle. Ett där ingen skulle komma på tanken att göra inbrott på en byggarbetsplats för att senare skada en kriminell rival med stulen dynamit.

I ett tryggare land hade inte dessa lagskärpningar behövts. Men Sverige har nu regelbundna sprängdåd i bostadsområden. Tills denna trend bryts behöver statens samlade kraft riktas mot våldsverkarna.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons