Annons

Subjektiva skor i regionen

Kommunals käpphäst blev styrets reform.
Ledare • Publicerad 4 september 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Region Kronoberg tar ett kliv framåt för jämställdheten när styret, Moderaterna och Socialdemokraterna, inför ett skobidrag för tillsvidareanställda som inte redan har uppgifter som kräver skyddsskor.

Fackförbundet Kommunal har drivit frågan länge. Ofta med blicken riktad mot andra, grabbiga, fackförbunds förmåner när det kommer till skyddsskor. För två år sedan blev besvikelsen stor när Arbetsmiljöverket förklarade att man inte kan ställa sig bakom kraven på gratis arbetsskor till dem som arbetar inom vård och omsorg.

Annons

Men man verkar inte ha intresserat sig för myndighetens argument. EU:s regler för skyddsskor handlar om skor som skyddar mot mekaniska stötar och halka. Reglerna kan inte handla om skor som avlastar. Det beror på att det rör sig om två olika saker: skyddsskor skyddar mot objektiva saker medan ”bra skor” är en subjektiv upplevelse som beror på väldigt många faktorer.

Mekaniska stötar kan mätas. En stålhätta klarar si och så många joule, en greppande skosula klarar av att hindra halka i ett eller ett par scenarion som är vanliga för yrket. Så är det inte med ”bra skor”. De är beroende av personens vikt, fotform, underlaget på jobbet och ytterligare faktorer. Det är väldigt svårt att sätta legala gränser kring detta och sådant skulle kunna få märkliga följder. Därför ville inte Arbetsmiljöverket ge sig in i frågan.

Ida Eriksson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) ligger bakom satsningen på arbetsskor, en fråga som Kommunal drivit länge.
Ida Eriksson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) ligger bakom satsningen på arbetsskor, en fråga som Kommunal drivit länge.Foto: Calle Rydqvist

Man konstaterade dock att bra skor inte kan isoleras som faktor för att minska belastningsskador. Tunga och dåliga lyft i vården är fortfarande svåra att undvika och många anställda väljer ofta att lägga bördan på sig själva istället för att offra tid och insistera på att en maskin tar bördan, som ju ofta är en annan människa. Det blir mer personligt, men också slitsamt.

Det får sägas vara intressant att Moderaterna i regionen köper Kommunals beskrivning av situationen till synes utan större reflektion. Förbundet jämför sig med andra LO-grenar som fått till gratis arbetsskor och vill ha en liknande seger att visa upp. Men det är som sagt definitionerna av skyddssko, mätbarheten i skyddet, som gör att mansdominerade yrken oftare har dem.

Men det är nog korrekt att bidraget på tusen kronor per anställd skickar en signal om att regionen bryr sig om sina anställda. Kvinnors slit har tagits för givet alldeles för länge. Om det blir upp emot sex och en halv miljon kronor per år som går till detta får vi hoppas att regionen har en lista över skor som är tillräckligt bra för att göra skillnad.

Arbetsmiljöverket vågade inte närma sig att ta fram någon sådan, det ansågs vara för svårt med tanke på hur individuell frågan om bekvämlighet är. Bra skor får inte bli en ren smakfråga när skattemedel är iblandat.

Det är viktigt att Kommunals medlemmar och regionanställda känner sig uppskattade på jobbet. Region Kronoberg behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare, men Arbetsmiljöverkets slutsatser går inte att blunda för: Det finns nog viktigare saker för arbetsmiljön än att de som går och står mycket också får arbetsskor.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons