GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svag krona hämmar innovation

Fram till 1985 hade Sverige och Schweiz en mycket likartad ekonomisk utveckling.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Båda länderna undslapp huvudsakligen andra världskrigets fasor och kunde etablera sig som högteknologiska industrinationer samtidigt som andra ägnade sig åt att desarmera minor och bomber i stadskärnorna.

Idag är BNP per capita för de två länderna mycket olika. Schweiz ligger ungefär trettio procent högre än Sverige, vilket är en enorm skillnad med tanke på ländernas positioner i en global jämförelse. Båda länderna ligger mycket högt jämfört med genomsnittet.

Men något som skiljer länderna ännu mer är värdet på deras valutor. Kronan har inte under hela tjugohundratalet varit värd mindre mot den amerikanska dollarn än nu. En schweizisk franc är nära toppnoteringen. Det ger helt olika förutsättningar för ländernas ekonomier.

Den historiskt svaga kronan sockrar exportindustrin och hämmar innovation.
Den historiskt svaga kronan sockrar exportindustrin och hämmar innovation.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många i Sverige ser en svag krona som något positivt. Det underlättar för exportindustrin och särskilt den som hämtar råvaror från landet. Skogsindustrin är således en stor vinnare. Svenska trävaror är just nu extremt prisvärda på världsmarknaden och företagen gör goda resultat. Svårare är det förstås för företag beroende av import. Halvledare och andra eftertraktade komponenter sätter press på importberoende företags marginaler, men om de samtidigt riktar sin produktion mot världsmarknaden finns, tack vare den svaga kronan, utrymme för prishöjningar.

Schweiz dras med helt andra problem. Kantonen Genève införde i somras en minimilön på cirka fyrtiofyratusen kronor per månad. En åtgärd för att se till att städare och servitörer klarar av att leva i staden under drägliga förhållanden. Den högt värderade valutan gör att befolkningen i Europas närmaste land med lätthet kan handla mat och kläder i billigare länder. Kraven på produktivitet i nystartade företag är extremt hög.

Men ser man bortom näringslivets förutsättningar finns andra värden att titta på. Arbetade timmar får man aldrig igen och har man slitit ut sin kropp i tjänsten är det bara pengarna man tjänat som man har kvar. För svenskar betyder det en mycket svag köpkraft, som dessutom ser ut att fortsätta nedåt. Det gör också att fritidshus och andra tillgångar blir mycket billiga för utländska köpare. I näringslivet ses detta som något positivt, men för den som bara förlitat sig på inkomster från lönearbete innebär det att man får svårt att hävda sig.

Kronoberg är det län i Sverige som har den mest exportberoende ekonomin. Företagen här säljer mycket när kronan är svag. Exponeringen mot världsmarknaden gör också att företagen hålls i trim, det finns små marginaler för felaktiga investeringar. Men vad skulle hända med en dyrare krona? Sannolikt skulle det driva innovation, mer skulle krävas för att lyckas sälja till utlandet. Det är också ett sätt att hålla företag i trim. Det skulle också skifta betoningen från råvaror och industriell tillverkning till forskning och utveckling.

Det skulle förstås omforma Sverige som är ganska unikt i att kunna erbjuda industriarbetare såpass höga löner att de kan leva ombonade medelklassliv. Det är osannolikt att industrijobben skulle försvinna, men däremot skulle personer med avancerade utbildningar få mer för sitt arbete än de får idag.

Jacob SidenvallSkicka e-post