Annons

Svag tempoväxling

Leder man i kris måste man se till att förmedla stundens allvar.
Publicerad 27 mars 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var en blek insats från statsministern under fredagens extrainsatta presskonferens där budet om att folksamlingar nu inte får överstiga femtio personer. Kanske beror det på tiderna vi lever i, förväntningarna flyttas snabbt. I söndags sågs statsminister Löfvens tal till nationen av miljontals tittare. Ändå var gårdagens besked betydligt mer innehållsrikt: den som bryter mot femtiopersonersregeln riskerar att sättas i fängelse i upp till sex månader.

Foto: Andes Wiklund

Det är förstås en hård skärpning av förhållningsreglerna, men stundens allvar förmedlas inte av varken statsministern eller rikspolischefen. Kanske har det att göra med en kommunikationsstil som inte gör sig vid denna typ av kriser. Att hänvisa till att den första begränsningen, max femhundra samlade, fick ringar på vattnet och att man därför hoppas att även denna tiofalt skärpta begränsning också skall få det framstår i sammanhanget som lite trött.

Annons

Det finns nämligen många andra som också är trötta. I hela vårt land har människor isolerat sig hemma, vissa säkert i mer än en vecka, på grund av helt vanliga vabruari-symptom. Andra har permitterats eller varslats från sina jobb. Det statsministern och rikspolischefen igår begärde är att redan trötta människor skall anstränga sig ytterligare trots att stundens allvar för många ännu inte materialiserats, och då måste man anstränga sig själv.

Tar man isolering på allvar kommer det att upplevas som tröttsamt och tärande, målet är ju att inget skall hända. Förr eller senare kommer man att börja slarva. Det förstår våra styrande. Statsministern konstaterade att mycket av utgången nu är upp till ”folkvettet”, myndigheterna kommer inte att på ett effektivt sätt kunna begränsa människor som väljer att göra undantag från rekommendationerna. Smittan är med stor sannolikhet på väg att breda ut sig i samhället just som vi börjar tröttna på isoleringen.

En efter en kommer vi att ge upp och sluta ta ansvar. Vissa har förstås inte ens börjat. Men även de som försöker kommer att ge upp till slut. Våren och högtider har en stark dragningskraft på oss. Målet nu är att dra ut på det så länge som möjligt så att sjukvården hinner ordna fram resurser till att hjälpa människor som smittats, att åtminstone ge alla en chans.

När man läser om de länder som drabbats hårdast av smittan är det just den saken som är jobbigast. Att sjukvården överbelastats så att alla inte kunnat få hjälp. Att sjukvårdspersonal tvingas välja vilka man skall försöka hjälpa och vilka som skall lämnas åt sitt öde. Den verkligheten förmedlade inte statsministern igår. Det är mycket riktigt upp till folkvettet att se till så att vi inte hamnar i den situationen.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons