GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svårt att samarbeta utan förtroende

Blockpolitiken lever och frodas, men någon harmoni är det inte tal om. Den rödgröna röran slutar aldrig att lägga krokben på sig själv och till höger görs genomskinliga försök att hålla god min. Samtliga partier sitter nu och slipar vapnen inför striderna som väntar i samband med valet nästa år.
Ledare • Publicerad 22 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Mellan blocken skiljer det idag ett riksdagsmandat. Jämvikten bäddar för osäkerhet och sura förluster. Men efter en dubbel regeringsombildning, nu med en enpartiregering och en budget från oppositionen, har semesterlugnet lagt sig. Ute i kylan står Miljöpartiet och undrar vad som egentligen hände den senaste tiden.

Svenska Dagbladet intervjuade nyligen Miljöpartiets språkrör Per Bolund (19/12) om situationen utanför regeringen och ångern över att ha lämnat verkar svår att dölja. Något uppsving i opinionen har inte kommit, partiet är lika impopulärt utanför som i regeringen. Nu kan de inte ens obstruera beslut om kärnkraft och gruvor som de tidigare gjort.

”Om Sverige skall få ett stabilt styre räcker det inte med avtal som slängs bort lika snabbt som de skrivs”

Bolund siktar redan på att komma tillbaka in i regeringen när tillfället ges. Men utifrån sett verkar Socialdemokraterna trivas i sin gamla roll som ensamt parti vid makten. En regeringsbildning som slutade med en ren S-regering har inte hänt sedan Göran Persson dribblade bort Miljöpartiet 2002. Det var då som de gröna började säga att de inte röstar för en regering som de inte sitter i. Något som Bolund åter upprepar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter ett interludium med två alliansregeringar är svensk politik tillbaka till en djup misstro mellan partierna i riksdagen. Avtal och överenskommelser har avlöst varandra sedan Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten 2014. Både till höger och vänster finns det en efterfrågan på att pränta den gemensamma politiken svart på vitt.

Miljöpartiets våndor på ena sidan av Socialdemokraterna och de liberala partiernas på den andra ger en bild av regeringsbildningen som ett val mellan avtal eller ministerposter. Tilliten till att maktpartier tar hänsyn till de mindre partierna är svår att finna. Den gamla nidbilden av Vänsterpartiet som Socialdemokraternas dörrmatta in till Rosenbad driver ytterligare hem poängen för partierna i underläge.

När Moderaterna försökte lansera en minoritetsregering som ömsom lutade höger och ömsom vänster för att få majoritet var det med tilltron att samarbetsviljan som präglat Alliansen fortfarande fanns där. Men efter att Centerpartiet och Liberalerna ingick i ett samarbete till vänster blev det tydligt att tron att landets bästa sätts främst förbytts mot den skrämseltaktik som försurat politiken på senare år.

Partierna behöver kunna samarbeta och då behövs att både förtroende och tillit mellan dem värnas. Om Sverige skall få ett stabilt styre räcker det inte med avtal som slängs bort lika snabbt som de skrivs.

Den borgerliga oppositionen slet i decennier innan någon gemensam grund kunde skönjas. För dagens hoppfulla blockbildare lär det ta år av idogt arbete innan något liknande kan se dagens ljus.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.