Sveket mot barnen i Malmö

Ledare Artikeln publicerades
Foto:BERTIL ERICSON / TT

När polisen bortprioriterar misstänkta fall av barnprostitution är det en tragedi för hela samhället.

Från Malmö kommer flera rapporter om att flyktingbarn utnyttjas av människohandlare. I en del fall ska barn ha låsts in i lägenheter och tvingats till sex. I andra fall uppges okända män hämtat upp barn på kvällarna utanför asylboenden för att skjutsa runt de till olika sexköpare i staden. Lisa Green, del av det nationella teamet mot människohandel, säger till Sydsvenskan att hon sedan 2014 anmält 40 olika händelser (6/8). Inget av fallen har dock vare sig registrerats eller utretts av polisen.

I höstas kontaktades rikspolischef Dan Eliasson som gav order om att polisen i Skåne skulle "förstärka sin förmåga att bekämpa människohandel". Efter en omorganisering är det dock ingen utredare som i dag arbetar med frågan. Resurserna saknas konstaterar Mattias Sigfridsson, ansvarig för den nya polisavdelningen.

– Det är jobbigt att vi prioriterar bort brott där barn tvingas till sex mot sin vilja. Det ger så klart en dålig signal till hela samhället, säger han till Sydsvenskan.

Krisen inom polisen har nu blivit så akut att grova övergrepp mot minderåriga överhuvudtaget inte utreds. Insikten om att vi har en rättstat som öppet erkänner att den bortprioriterar misstänkt barnprostitution är nästintill surrealistisk. Känslan förstärks av faktumet att vi gärna vill se som en moralisk stormakt när det kommer till synen på barns rättigheter och kampen mot trafficking.

Så sent som i juni presenterade regeringen en utredning som förordade en skärpning av sexköpslagen och att rättsskyddet för barn som säljer sex stärks. Bland annat föreslogs brottsrubriceringen "grovt sexbrott" för den som utnyttjat någon som varit offer för människohandel, vilket uppenbarligen verkar vara fallet med barnen i Malmö. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) menade även att det var viktigt att Sverige förhöll sig i framkant i syfte att påverka andra länders syn på sexköp. Det arbetet kommer sannolikt att bli svårare framöver.

En annan fråga är vilken bild de utsatta barnen får av Sverige. Inte nog med vidrigheterna övergreppen innebär, signalen samhället skickar är att dåden inte ens är tillräckligt allvarliga för att lägga energi på. Det är knappast en bra början att komma till ett land med en raserad tillit till både myndigheter och rättsstat.

Ytterst ansvarig för situationen i Malmö är rikspolischef Dan Eliasson. Trots hans upprepade löften om en effektivare och närmare polis med den nya omorganisationen, har den endast lett till kaos och strömavhopp av duktiga poliser. När till och med åklagare varnar för tecken på en systemkollaps inom rättsväsendet, så som chefsåklagaren Pär Andersson gjorde förra veckan, är det hög tid att omvärdera det högsta ledarskapet inom polisorganisationen. Ur det perspektivet blir rapporteringen från Malmö ytterligare en sorglig påminnelse om detta.