Sverige är inte avfolkningsbygd
In- och utflyttning har blivit ett ämne för Sverige på nationellt plan, ute i länen har det varit en verklighet sedan länge.
Flyttmönster i Kronoberg och Sydostsverige har länge varit ett Sverige i miniatyr. Unga lämnar mindre byar och orter för att söka livsmöjligheter i större städer. Växjös befolkningstal stod länge still. Det berodde sannolikt på att även residensstadens unga flyttade, till exempel till Stockholm och Göteborg. Men de senaste femton åren har befolkningsökningen varit kraftig.
Det sätter sin prägel på en ort. För kommunpolitiker kan det bli intensivt, men inte särskilt tråkigt. En positiv befolkningsutveckling gör prognoser och investeringar relativt enkla. I andra änden, avfolkningsbygderna, är situationen en annan. Avvägningar och besparingar sätter ramarna för drömmar och visioner.
Är då alltså slutligen dags för Sverige som land att bli avfolkningsbygd? Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är 2023 första året sedan 1973 som vi har ett negativt flyttnetto. Det är alltså fler som lämnar landet än som kommer hit. Delvis på grund av den nya migrationspolitik som regeringen med samarbetspartiet SD fått till.
Under alla år av procentuellt sett mycket stor invandring hamnade utvandringen i skymundan. Men det är förstås så att unga, duktiga människor från Sverige kan få större utväxling på sin utbildning i länder som Storbritannien och USA. Det är inte många som i dag skulle missunna sina barn att tjäna två eller tredubbelt under ett par år utomlands innan eventuell familjebildning. Sverige är i samma sits som majoriteten av EU-länderna om man bara ser till utflyttning.
Därför är det märkligt att debatten om in- och utflyttning kantrade så fort. Centerpartiet var snabbt ute med att kritisera migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) för att hon lyfte fram att andelen kvalificerad arbetskraftsinvandring ökat och ett flyttnetto som till slut landat i ökad utflyttning.
Det måste gå att sätta saker i perspektiv. Femtio år av enkel befolkningsökning ställs mot ett enda av minimal minskning i Centerpartiets brösttoner. Och det är inte ens säkert att minskningen är på riktigt.
Skatteverket har sedan ett års tid haft ett särskilt uppdrag att rensa i Folkbokföringen. Det är något som myndigheten gör kontinuerligt men nu satsat extra resurser på. Under första halvåret i år fann man nästan åttatusen identiteter extra som kunde strykas. Flyttnettot, som oroar Centerpartiet, var förra året drygt femtusen färre invånare.
Skatteverket presenterade i somras att man hittat närmare tvåhundratusen identiteter som man undrar över, det vill säga som antingen lämnat landet eller aldrig varit kopplade till en verklig person.
Det är helt enkelt alldeles för tidigt att säga ifall Sverige blivit en avfolkningsbygd eller inte. Det man kan konstatera är att Folkbokföringen behöver fortsatt städning. Falska och multipla identiteter är ett effektivt sätt att stjäla pengar från den gemensamma välfärden. Det städjobbet måste Skatteverket få fortsätta med utan störning från dem som vill se ökad invandring.