GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sveriges långa elberoende

Sveriges industri och vardag har varit beroende av el länge, och det kommer bara fortsätta öka. Vilka konsekvenser får det när elen inte räcker till?
Ledare • Publicerad 22 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Inför hösten har Svenska kraftnät tagit fram planer på planerade strömavbrott en timme i taget över hela Sydsverige. Detta för att kompensera för den elbrist som råder. För ungefär 20 år sedan drabbades Sydsverige av upprepade strömavbrott, oplanerade, en stor rapport gavs ut för att utreda vilka samhällskonsekvenser det fick.

Rapporten går under namnet: Konsekvenser av elavbrottet i Sydsverige den 23 september 2003 samt orsakerna till mörkläggningen av Italien 2003-09-28 och gavs ut av statens energimyndighet år 2004. I situationen rapporten syftar på varierar tiden för elavbrotten mellan kommunerna, den högsta varade i sex timmar och den lägsta i några minuter. Den sammanlagda kostnaden beräknades enligt Sydkraft och Svenska kraftnät vara 500 miljoner kronor.

Oron för elförsörjningen är stor. Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt säger i en intervju i DN att: “Vår basindustri är en väldigt viktig del för vårt välstånd, då är det väldigt viktigt att vi har en elförsörjning som är stabil och att vi har lägre priser.”

Det finns många saker som skiljer planerade strömavbrott från oplanerade strömavbrott. Men det är intressant att se hur sammankopplat samhället är av elen, 2003 som nu. Stängs elen av – oavsett orsak – får det enorma samhällskonsekvenser. Rapporten lyfter hur bland annat den geografiska utbredningen, årstiden och avbrottets längd kan påverka hur allvarliga de konsekvenserna blir. Den visar också hur mycket större konsekvenser avbrotten får för industrin än för privatpersoner, bland annat för dem som arbetar med datorer eftersom de riskerar att förlora arbete som inte sparats. Väl att märka är detta innan tiden för molnlagring, men ironiskt nog kräver molnlagring och vår nutida datoranvändning mer el än någonsin.

Planerade elavbrott hör inte hemma i ett industriland.
Planerade elavbrott hör inte hemma i ett industriland.Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Rapporten lyfter också hur elförsörjningen upprätthåller kommunens vattenförsörjning, avloppsrening och värmeförsörjning. Ett avbrott på mer än 6 timmar kunde alltså få relativt stora konsekvenser för vardagen för invånarna i kommunerna. Äldreomsorgen och sjukhusen kunde få “mycket allvarliga problem” vid ett sådant stort avbrott. När det gäller industrin så ansågs konsekvenserna vara allvarliga redan vid en halvtimmes strömavbrott. Det beskrivs också hur jordbruket blivit allt mer beroende av el, därför ansågs konsekvenserna för jordbruket vid längre elavbrott vara “katastrofala”.

Mycket har hänt på 20 år men Sveriges behov av el kvarstår. Nu går både samhällsutveckling och klimatomställning mot ett allt högre elberoende vilket gör följderna av elbrist allvarligare för hela samhället. Det är positivt att Svenska kraftnät vill spara el i tider av kris, men frågan är varför elbristen finns från början. Elförsörjningen behöver ordna sig i en framtid där elen blir allt viktigare och allt mer oumbärlig. Som det ser ut nu är det enda vägen framåt mot en grönare industri och en grönare energiförsörjning.

Edel Irén LappinSkicka e-post