SVT i den kinesiska diktaturens skugga

I torsdags avlutades Kinas nationella folkkongress. Den hålls varje år och ungefär tretusen personer antar budget och planer och fattar beslut om höga tjänster. Inramningen är oerhört pampig och allt är viktigt så att det förslår.
Ledaren • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men det är ändå inte mycket mer än en gigantisk teater. Eftersom Kina är en kommunistisk diktatur är de betydelsefulla besluten redan fattade av partitoppen. Man låtsas tycka något självständigt på kongressen men bekräftar bara vad partiet redan beslutat.

Foto: Mark Schiefelbein

Sådant där börjar mer och mer bevakas på riktigt i svensk media. Man förstår att det groteskerierna till trots handlar om sådant som verkligen påverkar oss här borta. Att Kinas globala maktambitioner inte är något som går att strunta i för en svensk.

Kuslig syn för sägen gavs av SVT då de valde att klippa bort Kinakännaren Jojje Olssons intervju för SVT Sport i söndags innan det lades ut på SVT Play. Det handlade om kommande OS i Kina och då hade man klippt bort Olsson och allt som benämnde Kina som diktatur, att de krossar demokratirörelsen i Hong Kong och att många menar att dess behandling av uigurerna är att betrakta som folkmord.

Helt riktiga påståenden. Men de fick inte vara med. Olsson själv får i ett mejl från en person inifrån SVT veta varför och Olsson har lagt ut det på sin Kinasajt:

”[Inslaget] blev mycket bra och sågs av många, inklusive vår chef och ansvarige utgivare som var mycket nöjd – tills en person från nyheterna hörde av sig dagen efter och påpekade att vi kallat Kina för “diktatur”, och inte “enpartistat”. Då blev sportredaktionens ledning nervös, och det ena ledde till det andra, alltså att inslaget togs bort från webben samt att Sportspegeln plockades bort från SVT Play.”

”Nyheterna” är alltså nyhetsredaktionen. I svensk public service.

”Det bekräftas också av Olssons anonymiserade uppgiftslämnare att den rädslan finns hos SVT”

Tillförordnad ansvarige utgivare för SVT Sport Håkan Wikström vill av allt att döma inte ställa upp en regelrätt intervju (lustig inställning för att vara public service) utan svarar per mejl att det där inte stämmer utan att det som togs bort saknade verkshöjd, alltså var av för låg kvalitet.

Han hälsar också att det inte kommer att utredas på något sätt.

Till saken hör att en av Kinas metoder för att sätta press på utländsk kritisk media är att dra in journalisters visum. Sparka ut dem ur landet helt enkelt. Det bekräftas också av Olssons anonymiserade uppgiftslämnare att den rädslan finns hos SVT.

Därefter dyker de försvunna kommentarerna upp på SVT Play igen. Trots den påstått låga verkshöjden.

Det hela är mycket förvirrande. Det kan väl inte vara så att SVT blivit påkomna med något de inte borde hålla på med och sedan försöker trassla sig ur det på ett fumligt sätt?

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.