GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SVT måste svara om Cherson

Inslaget ser exakt ut som rysk propaganda.
Ledare • Publicerad 30 juli 2022 • Uppdaterad 1 augusti 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sveriges Television sände i torsdagens Rapport (18:00) ett inslag från kriget i Ukraina. Det handlade om staden Cherson som Ukraina just nu försöker återta från rysk kontroll. Inslaget tog en oväntad vändning när personer som grät av lycka i samband med att ha fått ryskt medborgarskap visades upp i bild. Under ett foto av Rysslands president Vladimir Putin, och till tonerna av nationalhymnen, stod en man och lovade trohet mot sin nya regeringschef. En kvinna fick säga ett par ord och en röst bakom kameran uttryckte att tittaren skulle notera att hon grät av lycka.

Ingenstans förklarades var bilderna kom ifrån. Vem har fått tillgång till den ockuperade staden för att göra detta reportage? Varför beskrevs att rysk raketbeskjutning riktats mot Kiev som ”ett svar” på Ukrainas försök att genom artillerield mot broar skära av fienden i staden från att få förstärkning?

Många hann lämna Cherson innan ryska trupper ockuperade staden, det speglades inte i SVT:s reportage.
Många hann lämna Cherson innan ryska trupper ockuperade staden, det speglades inte i SVT:s reportage.Foto: Petros Giannakouris

Det är ett enormt misslyckande från en redaktion som ofta kommenterar de bilder, och ibland även åsikter, som förekommer i nyhetsinslagen.

En stad ockuperad av fientlig makt är inte en neutral zon. Människorna där utsätts för olika raffinerade påfrestningar för att gynna ockupationsmakten. Om ett reportage av den här typen skall sändas måste det sättas i rätt sammanhang och besvara enkla frågor: Hur många av invånarna i staden har ansökt om ryskt medborgarskap? Har de gjort det av egen vilja? Hur har människor lojala med Ukraina behandlats? Som det är nu får tittaren ingen chans att förstå vad de ser eller om det den ser är representativt.

Inget tyder på att SVT skickat dit egna reportrar, det hade redovisats i sändningen. Det är dessutom föga troligt att Ryssland skulle ge västliga journalister tillgång till en stad som just nu är omtvistad. Den potentiella publicitetsskadan är enorm. När Associated Press besökte staden i maj förklarades i varje bildtext att det var det ryska försvarsdepartementet som ordnat resan.

Kriget har pågått sedan februari, eller 2014 om man räknar in den olagliga och blodiga annekteringen av Krim, och SVT måste ha protokoll för att hantera rapporter från krigshärden. Regimen i Ryssland har sedan åtminstone tio års tid varit extremt aktiv i sina försök att sprida sin propaganda i väst. Det har handlat om aktiva försök att påverka demokratiska val, att förstöra samtal och att elda på konflikter i andra länder. Detta är inget okänt för SVT som på olika sätt arbetat för att sätta denna påverkan i kontext.

SVT måste förklara sig, inte bara erkänna att det blev fel. Man måste berätta om det är så att man köpt in material från ryska medieaktörer. Om man gjort det måste man förklara varför och hur återkommande man gör detta och varför man inte redovisar detta i sändningarna.

Rysslands meningslösa dödande i Ukraina pågår för fullt samtidigt som regimen gör allt den kan för att minska motståndskraften i Ukraina. Men man försöker också påverka stödet från EU-länder till Ukraina, just genom att skicka ut denna typ av fridfulla reportage från ockuperande områden. Om SVT köpt in sådan rysk propaganda är det en stor skandal och något som hjälper Ryssland närmare sitt mål, att människor i Sverige skall sluta stödja Ukraina.

Jacob SidenvallSkicka e-post