GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Handslaget skulle förstöra valet

Kärnkraften kan man förhandla om efter valdagen.
Ledare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Energiminister Khashayar Farmanbar vill att politiken skall ta ett ”gemensamt ansvar” för att få till så snabb ökning av energiproduktion som möjligt. Därför föreslår han nu en blocköverskridande överenskommelse med Moderaterna om att förbättra villkoren för kärnkraften.

Det inte utan att man börjar undra om Moderaterna har något att vinna på att vinna valet. Man har fått en ren S-regering att ansöka om Nato-medlemskap på rekordtid för att få bort frågan från valrörelsen. Under mandatperioden har man pressat regeringen framför sig i frågor om kriminalitet och integration. Till och med arbetsmarknadspolitiken anpassas nu till Moderaternas kommunala satsningar på lokal matchning och aktivitetskrav.

Energiminister Khashayar Farmanbar vill ha ett kärnkraftsavtal med Moderaterna, det kan han få när väljarna fått säga sitt om hans energipolitik.
Energiminister Khashayar Farmanbar vill ha ett kärnkraftsavtal med Moderaterna, det kan han få när väljarna fått säga sitt om hans energipolitik.Foto: Ali Lorestani/TT

Tidigare i somras lanserade högerpartiet ett stort paket tillsammans med samarbetspartierna i riksdagen för att under lång tid göra förutsättningarna för kärnkraften gynnsamma. Det var ett försök att få valrörelsen att handla om något viktigt istället för vänstersidans fixering vid enskilda politikers ställningstaganden i moralfrågor.

Men nu vill regeringen alltså stänga ned även denna fråga med en blocköverskridande överenskommelse. Det gemensamma ansvaret som energiministern talar om avslöjar honom. Skulle han och hans parti stå som ensamt ansvariga blir det nämligen inte så roligt. Den rödgröna regeringen såg under nästan två mandatperioder till att göra det så svårt som möjligt att driva kärnkraftverk i Sverige. Man ordnade ingen ersättning för denna unikt förutsägbara kraftkälla, utan försöker först nu ta bort kommuners rätt att besluta om vindkraftsparker för att fylla tomrummet. Detta trots att alla är överens om att klimatomställningen kräver ökad elanvändning. Det något man helst inte vill stå ensamt ansvarig för. Och fram tills att Miljöpartiet så nyligen som förra hösten lämnade regeringen kunde man alltid skylla på de gröna.

Men efter två mandatperioder av extremt snåriga överenskommelser och avtal måste väljarna kunna veta vilken politik de får med respektive parti. Hur skall Socialdemokraterna kunna ingå detta avtal med Moderaterna och samtidigt bilda regering utan Miljöpartiet? Hur skall avtalet utformas för att inte bli ett januariavtal där liberala reformer utlovades men gömdes och glömdes i långdragna utredningar?

Oppositionen har varit mycket lösningsinriktad. Moderaterna och Kristdemokraterna har sedan 2017 haft som uttalad strategi att få igenom så mycket av sin politik som möjligt trots att de inte haft regeringsmakten. Det har bidragit till att väljarna nu har ett enormt arbete med att utröna vem som har ansvar för vad i politiken. Men det har också inneburit att de partiernas väljare kan känna sig säkra på att partierna satt Sveriges bästa framför valresultatet: regeringen har tvingats bli bättre än dess politik.

Men nu är det dags att tacka nej till energiministerns utsträckta hand. För det är inte ett handslag mellan jämlikar, utan en drunknandes famlande grepp. Det är regeringen som bär ensamt ansvar för åtta förlorade år i energipolitiken. Låt den gå till val på den premissen.

Jacob SidenvallSkicka e-post