GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Taiwan avslöjar Kinas metoder och mål

Kina har i allt högre grad sett demokratiska rörelser i sin närhet som ett hot mot sin egen stabilitet. Utöver interna förföljelser av regimkritiker och ett stöd för diktaturer i närområdet har landet ökat sitt tryck på de områden som Pekingregimen anser tillhöra landet.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hong Kong har i rask takt fått sin självständighet och demokratiska ordning nedmonterad. Nu skiftar Pekingregimen sitt fokus till den gamla konflikten med Taiwan. Detta självständiga land som knappt någon större stat vågat erkänna i rädsla för kinesiska repressalier.

Foto: Jason Lee

Även i Sverige har Taiwan till slut fått lite uppmärksamhet. Utöver en dokumentär på SVT bjöd tankesmedjan Arena Idé in en av Taiwans ministrar, Audrey Tang, som har ett särskilt fokus på digitala frågor, till ett samtal om landet och dess pressade situation i kölvattnet av ökad kinesisk aktivitet.

Det handlar dels om att försöka ta kontroll över territoriet. Ön och det Sydkinesiska havet anser Pekingregimen tillhör Fastlandskina. Den taiwanesiska militären förbereder sig för att försvara ön. Men saknar en marin eller ett flygvapen som vore tillräcklig mot en Kinesisk invasion. Där har hittills USA utgjort en barriär. Med en mer aggressiv kinesisk ledning finns dock farhågor om att Peking ändå skall besluta att invadera ön, trots att det kommer kosta tusentals människoliv.

Att Taiwan senaste decennierna utvecklats till regionens öppnaste demokrati ses i sig som ett hot. Med världens mest avancerade fabrik för datorkomponenten halvledare, som fastlandets ekonomi är djupt beroende av, finns det starka incitament för Pekingregimen att ta kontrollen.

I det frusna tillstånd som den militära konflikten varit i sedan inbördeskriget avslutades utan fred har cyberangrepp och informationskrig blivit vardag. Dagligen måste kommunistregimens informationskampanjer och dataintrång avvärjas. För Taiwans del handlar det inte bara om diplomatiska kraftmätningar eller företags- och försvarshemligheter, som det är för västländer som utsätts för Kinas metoder, utan det handlar om landets själva existens och demokratiska statsskick.

"Det är inte ett land som spelar med öppna kort eller som ser demokratier som legitima motparter."

Få anda länder lever under ett lika påtagligt hot om militär invasion. Men många känner igen de metoder som Kina använder för att elda på sin ekonomiska tillväxt och tvinga länder till att göra som regimen vill. Kina vill inte höra om sina brott mot mänskligheten eller diktatoriska beteende inom och utanför landets gränser.

I bland annat svenska Säkerhetspolisens (Säpo) och Militära underrättelsetjänstens (Must) årsböcker har Kina blivit en allt större del av hotbilden. Än så länge har dock Europa inte ansett Kina och dess aktiviteter i väst som ett reellt hot. Investeringsavtalet mellan EU och Kina skulle skrivas under i år men har lagts på is efter att Kina straffat personer i Västvärlden som kritiserat förföljelsen av minoriteter i västra Kina.

I efterhand framstår Europas försök att närma sig Fastlandskina ekonomiskt som naivt. Det är inte ett land som spelar med öppna kort eller som ser demokratier som legitima motparter. Djupare relationer accepteras bara på regimens premisser. De söker inte fri handel – utan en handel där Kina dikterar spelreglerna.

Läs mer