GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Taktik före reform

Socialdemokraterna har samlats till partikongress i Göteborg. Det är säkert extra högtidligt då ett partiordförandeskifte skall genomföras. Stefan Löfven skall avtackas och Magdalena Andersson väljas till hans efterträdare. Men bortom ceremonier och tacktal finns den hårda kärnan kvar: propositioner och motioner skall bearbetas och partiets riktning de kommande åren stakas ut.
Ledare • Publicerad 4 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och mycket talar för att det är just en hård kärna. Med mindre än ett år till valet måste politiken anpassas för att fungera i breda grupper. Kontinuitet får sägas vara ledordet när Andersson tar över ordförandeklubban. Som finansminister har hon varit inkopplad i samtliga reformer som Löfven-regeringarna genomfört. Andersson är en arvtagare och inte en reformator. Trots protester från Socialdemokraternas vänsterfalang lär partiet fortsätta med mer gångbar högerpolitik. Både ungdomsförbundet och, nu nyligen, LO har uppmuntrat partiet att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det var omöjligt med Löfven som statsminister.

Inför ett val där partiet kan göra ett av sina absolut svagaste resultat är det viktigt att hinna glänta på den dörr som tidigare var igensvetsad. Om blocken är likartade i storlek lär Socialdemokraterna inte dra sig för att samla brokigt stöd i riksdagen för att få igenom sin politik.

Det är alltså främst taktiken som uppdateras under partikongressen. Politiken fortsätter utvecklas på samma sätt som under de två föregående mandatperioderna: när verkligheten gör sig påmind kommer små och sena reformer för att hantera problemen.

Magdalena Andersson blir ny ordförande, men ärver handlingsförlamning.
Magdalena Andersson blir ny ordförande, men ärver handlingsförlamning.
Foto: Adam Ihse

Dagen innan kongressen inleddes gav migrations- och justitieminister Morgan Johansson ytterligare ett exempel på hur denna process ser ut. En utredning föreslår skärpningar i systemet för arbetskraftsinvandring. Ministern hänvisade till att han nu städar upp efter Moderaterna som 2008 införde en av världens mest tillåtande system för arbetskraftsinvandring. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard kunde direkt svara att Moderaterna har ytterligare konkreta förslag för att få stopp på det utnyttjande och de orättfärdigheter som förekommer inom systemets ramar.

Migrationsministern har haft lång tid på sig att ”städa upp”, men gör det först nu och gör det alldeles för slarvigt. Det var inga små fläckar han lämnade kvar när Moderaternas företrädare kunde påpeka att stopp för spårbyte mellan asylsökande och arbetskraftsinvandring och stopp för arbetskraftsinvandring för personlig assistans borde ha utretts. Intrycket blir att ministern missat två stora problemområden som ligger på hans skrivbord.

Det är inte imponerande, politikutveckling är ofta svårt sista åren av andra mandatperioden men tillståndet i samhället borde kunna inspirera. Istället är reformerna svagare än på länge. Kanske beror det på att fokus ligger på att lyckas med ordförande- och statsministerbytet. När Socialdemokraterna försökte förra gången fanns fortfarande lite nerv i frågan, men Mona Sahlins förehavanden satte punkt för det. Magdalena Andersson är tillräckligt meriterad och resultatinriktad för att stå på egna ben men med slätstruken politik och taktiserande är det inte säkert att triumfen blir långvarig.

Jacob SidenvallSkicka e-post