GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Taxonomi är fortfarande fel

Debatten om EU:s taxonomi över gröna investeringar är långt ifrån över. När den första versionen presenterades i april förra året skrev vi här att den borde röstas ner i Bryssel (21/4). Även om det har skett förbättringar finns det fortfarande skäl att låta den falla.
Ledare • Publicerad 7 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vid årsskiftet föreslog EU-kommissionen att även kärnkraft och viss naturgas skall räknas som hållbart. Gröna partier på flera håll samt Österrikes blågröna regering säger nu att de gör sig redo att driva frågan juridiskt om förslaget går igenom. En slutgiltig version av taxonomin kan enligt kommissionen komma nu i januari.

Den senaste förändringen är en följd av krav från axeln i den europeiska politiken, Frankrike och Tyskland. Det förstnämnda landet har en koalition stater bakom sig som tänker att kärnkraft är grunden för stabila energisystem. Det senare har genom att stänga ned kol- och kärnkraftverk hastigt tvingats bygga gaskraftverk för att balansera vindkraftens opålitlighet.

Förslaget ger dock inte helt grönt ljus för gas. Endast som en övergångslösning för att sluta bränna kol. I väntan på uppfinnandet av nya kraftkällor som kan parera väderberoende el lär den ”övergången” te sig allt mer permanent. Effekten blir att fossila kraftkällor som naturgas fortsätter eldas samtidigt som Europa gör sig beroende av Ryssland för sin energitillgång.

Foto: Virginia Mayo

Efter en vinter med rusande gaspris och en eskalerande konflikt med Ryssland över Ukrainas och andra länders rätt till sin egen försvarspolitik, är det svårt att se vare sig det energimässiga eller politiskt hållbara i att uppmuntra investeringar i gaskraft.

Att kärnkraften lyfts fram är dock en avsevärd förbättring. Nu har plötsligt Sveriges regering också ändrat uppfattning i frågan och ställer sig positivt till kärnkraftens klassificering. Efter att Löfven tidigare körde över EU-nämnden är det värt att fråga om regeringen lyssnar mer på Kommissionen än på riksdagen.

”Men som så ofta med lagstiftning på EU-nivå blir soppan sällan så välsmakande som man intalar sig i förväg”

Kommissionens förslag har dock fortfarande inte inneburit en ändrad klassificering av biobränsle och svenskt skogsbruk såsom ohållbart. I den frågan lyssnar kommissionen i sin tur på delar av miljörörelsen som i längden vill stoppa industriellt skogsbruk i Europa.

Visst hade det varit välkommet om vissa länder som fortsätter vara beroende av primärt fossila bränslen förändrar sin energimix. Men som så ofta med lagstiftning på EU-nivå blir soppan sällan så välsmakande som man intalar sig i förväg. Med den pågående striden mot minilöner borde även Socialdemokrater förstå det.

Det finns gott om investeringsvilja i hållbara lösningar och det utvecklas hastigt tekniska lösningar som igår knappt fanns på kartan. En taxonomi kommer inte förändra det och om något bidrar den till en ovälkommen politisering av näringslivet. Att kritiker av förändringarna direkt hotar med domstol är i sin tur ett övertydligt exempel på hur teknokratiskt sinnad miljörörelsen blivit.

Medlemsländerna har både kunskap om sina förutsättningar och en demokratisk legitimitet som EU-kommissionen saknar. Att fördjupa styrningen av Europas industrier och energisystem från Bryssel är fel väg att gå.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.