GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tekniken sviker transbarnen

Vuxenvärlden hann inte med när tekniska möjligheter löste upp etiska dilemman.
Ledare • Publicerad fredag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Uppdrag granskning har fortsatt arbetet med att utreda vad hormonbehandling av unga med könsdysfori faktiskt inneburit. Förra sommaren uppdagades att de medicinska behandlingarna generellt är oprövade och experimentella på ett sätt som aldrig skulle accepteras i andra sammanhang. Anledningen till att de släppts igenom i detta sammanhang är att självmordsrisken hos transpersoner anses vara så hög att tillgång till medicinsk behandling trumfar det mesta.

Då kunde Uppdrag granskning visa att den statistik som anger självmordsrisken inom gruppen inte är så tillförlitlig som myndigheter, sjukvård och intressegrupper uppfattat. En välviljans panik såg ut att ha väglett när irreversibla ingrepp med stor risk för livsförkortande komplikationer erbjöds och rekommenderades till barn utan märkbara trösklar.

I programmets senaste avsnitt får man se exempel på vad dessa komplikationer har inneburit. I ett fall handlar det om ett allvarligt fall av benskörhet som drabbat ett barn som inledde hormonbehandling vid elva års ålder. Modern anklagar sig själv och vården för de men som barnet med stor sannolikhet tvingas leva med resten av livet. Sjukhusets ledning hävdar att den inte haft kännedom om dessa allvarliga biverkningar utan att den behandlande avdelningen lagt locket på.

Tekniska och medicinska landvinningar har slagit in en kil i många samvetsfrågor och gjort att vi slipper göra svåra val. Men här är det uppenbart att denna ansvarsfrihet inte kommit utan en prislapp. Enligt Uppdrag granskning har tolv av fyrahundrafyrtio barn fått allvarliga biverkningar under de senaste fem åren. Många föräldraskap har kapitulerat inför upplevda förväntningar från samhället om att bekräfta varje identitetsuttryck även från väldigt unga och inkännande barn. Dessa förväntningar är uppenbarligen så starka att de även satt den medicinska etiken på prov. När Uppdrag granskning till slut synar systemet i sömmarna är modern uppgiven: Vi förstod inte, för vi hade en tro att vårt barn skulle må bättre av det här.

Föräldrars omsorg tar sig många uttryck. (genrebild)
Föräldrars omsorg tar sig många uttryck. (genrebild)
Foto: Christine Olsson

Denna tragik manar till eftertanke. Könsdysfori är ett verkligt och svårt tillstånd. Vi vet också sedan länge att självmord är smittsamt. Det är inte lätta saker för föräldrahjärtan att hantera. Socialstyrelsen ändrade sina rekommendationer efter Uppdrag gransknings förra avsnitt på ämnet och har fört in mer motstånd i systemet: det skall inte längre vara en kultur av ensidigt bekräftande från sjukvårdens sida. Det stärker förhoppningsvis också föräldrar som oroar sig för sina barns psykiska och fysiska välmående och tvingas navigera denna ganska okända terräng.

Vår moderna tids tekniska underverk gör att många tidigare dilemman helt enkelt kan förbises. Man kan leva bekvämt i samhället utan att personligen behöva ställas inför besvärande ultimatum. Tragiken kring de unga barnen med könsdysfori påminner oss om att vi trots alla bekvämligheter måste utveckla en egen känsla för rätt och fel så att vi äger våra egna beslut. Det är ingen enkel sak men nödvändig när tekniken rusar framåt i en fart som gör att man plötsligt kan ställas inför helt nya möjligheter med okända baksidor.

Jacob SidenvallSkicka e-post