GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Till slut kommer sanningen fram

Pandemin har sitt ursprung i den kinesiska regionen Wuhan. Det är inte utrett om coronaviruset spreds från djur till människa på en av regionens marknader, som man länge trott, eller om källan var det statliga viruslaboratoriet där, som tidigt avfärdades.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När nu den tidiga smittspridningen börjar klarna kastas nytt ljus på det laboratorium som WHO och andra expertorgan avfärdat som virusets ursprung. Som bland annat Wall Street Journal rapporterade (23/5) fann amerikansk underrättelsetjänst att flera anställda tidigt insjuknade, i november 2019. De var bland de första fallen som noterades i sjukvården.

Foto: Ng Han Guan

Kina har varit emot att utomstående besöker regionen och särskilt det omtalade laboratoriet. Som journalisten Ola Wong skrivit i Kvartal (23/5) har kinesiska statsmedier gått på högvarv det senaste året och försökt etablera idén om att det handlade om de djur som hålls levande på kinesiska marknadsplatser.

På närmast ryskt desinformationsmanér har styret på Fastlands-Kina även lanserat teorier om amerikanska labb, importerat kött eller att det handlar om utlänningar på besök i Wuhan. Allt för att blanda korten och föra fokuset bort från den kinesiska regimen och dess agerande.

En central person i sammanhanget är den brittiska zoologen Peter Daszak. Han avfärdade tidigt teorin att människor skulle vara källan, även om han saknade belägg och att det finns liknande fall där laboratorievirus läcker ut till samhället. Att hans organisation, EcoHealth Alliance, har nära kontakter med virusforskningen i Wuhan talar för att det kan finnas god grund att misstänka en intressekonflikt i frågan.

Ändå var det just Daszak som utsågs som ledare för WHO:s expertgrupp som godkändes av Kina för att studera virusets ursprung närmare. Som Fredrik Haage då konstaterade (SMP 11/2) har även expertgruppen dragits med i den kinesiska propagandamaskinen. Frågorna kring virusets ursprung och tidiga spridning saknar fortfarande många svar och experternas rapporteringen från tiden i Kina framstår i efterhand som ett försök att rentvå kommunistpartiets solkiga anseende.

"Regimens modus operandi har under pandemin varit att få all kritik att framstå som antipati mot kineser i allmänhet eller som galna konspirationsteorier."

Regimens modus operandi har under pandemin varit att få all kritik att framstå som antipati mot kineser i allmänhet eller som galna konspirationsteorier. Om det bara vore kinesiska statsmedia som gick på den linjen skulle det inte vara ett så stort problem. Men även tonsättande aktörer i väst anammade tidigt kommunistpartiets version av historien.

Bland annat har svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) menat att laboratorieteorin rent av är en forskningsfientlig konspirationsteori. Att galna idéer fått spridning under pandemin är värt att belysa, i det gjorde myndigheten inte fel, men det är naivt att ta Pekingregimen eller WHO på orden i en såpass omstridd fråga.

Den konsensus som myndigheten med flera menar uppstått kring virusets ursprung är i högsta grad producerat av aktörer som skulle ta skada om det faktiskt visade sig att bristande säkerhet i forskningen var orsaken till pandemin. En pandemi som nu tagit över tre miljoner människoliv.

Alla frågor kommer inte få svar. Men sanningen är svår att håll gömd i längden.

Läs mer