Tillbaka till stenåldern
På kort tid blev det en angelägenhet för hela samhället, på kort tid tvingades moderna människor vana vid en förutsägbar vardag titta upp mot himlen och fundera på om det inte borde komma lite regn snart. Det är en mänsklig erfarenhet som delas med förfäder från bondestenåldern och framåt. Skörden har fram tills nyligen varit en av människans verkliga storheter.
Man får anta att det var med stor lättnad som Lantmännen kunde meddela att årets skörd ser ut att bli normalstor, till och med lite större än förra årets (något annat hade kunnat få allvarliga konsekvenser som vi nu slipper tänka på). Man räknar med 5,3 miljoner ton spannmål som börjar skördas inom någon vecka och sedan ända in i september.
Det lyckade resultatet bygger på att man fick till en ovanligt stor höstsådd, till och med större än föregående års toppnotering. I ljuset av Rysslands krig i Ukraina har det visat sig vara enormt värdefullt. Kanske var det förra sommarens stigande priser på insatsvaror som fick fler jordbrukare att använda mer areal till höstsådd. Vårsådden gjordes efter krigsutbrottet i slutet av februari, och den anpassning som märks mest är att rapsutsädet ökade med femtio procent. Troligen för att ta höjd för uteblivna leveranser av solrosolja till svenska livsmedelsproducenter.
Den lovande skörden lyfter en del av oron som just nu präglar samhället: krig i närområdet och stigande priser. Många har fått titta till hushållsekonomin för att se vad man har för marginaler när bolånen, elen och maten blir dyrare. Från kriget kommer också rapporter om ryska uppköp och attacker mot Ukrainska åkrar. Det är vidriga påminnelse om Holodomor, Sovjets målmedvetna förstörelse av Ukrainas jordbruk. En påminnelse om svälten som vapen.
I veckan kom en annan påminnelse från Sri Lanka. Där har regeringen i en rad reformer stängt av landet från handel med utlandet. Under förra året beslöt man att stoppa importen av konstgödsel för att övergå till enbart inhemskt ekologiskt gödsel. Det har lett till extremt dåliga skördar som på kort tid lett till matbrist.
Den konventionella odlingen förtjänar respekt, vilket den inte alltid får idag. Den är frammanad av generationer av odlare som enats kring problemet att få fram så mycket mat som möjligt så effektivt som möjligt. När oron sprider sig i världen är deras kunskaper avgörande för att begränsa kaoset. I Sri Lanka har man utfärdat undantagstillstånd efter att demonstranter stormat presidentpalatset.
Vi är alltid närmare katastrofen än vi tror, en slogan från jordbrukets värld påminner om att: Vi har regnet och sex tum matjord att tack för vår existens. Många bönder lever med den insikten och kan framstå som koleriska när de försöker påminna oss om den. Alla måste förstås inte ta aktiv del av denna primärkultur, det finns enormt värdefulla uttryck för kultur som byggs ovanpå denna bas men som inte hänvisar till den, inte ens låtsas om den. Överflödet ger utrymme för många mänskliga uttryck.
Men respekten för primärkulturen, den som håller oss borta från kaoset måste finnas, även bland personer som i år för första gången ställde sig frågan –är det inte på tiden att det regnar nu?