GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tingsförrättaren Jonas Gardell

I sin anklagelseakt mot kulturminister Amanda Lind har Jonas Gardell förstås rätt i en del enskildheter. Till exempel frågan varför det är okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Eller varför det skall vara så svårt för regeringen att komma med ett besked till alla berörda i kultur- och underhållningsbranschen som åtminstone till ett minimum utgör en grund att planera från.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2020 • Uppdaterad 5 augusti 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men sedan blir det konstigt. För det första är det inte kulturministern som avgör den svenska ödesfärden under pandemin. Inte ens regeringen i sin helhet avgör. Covid-19 är vad som styr skeendet.

Ändå kräver Gardell Linds avgång. Vilket förstås flyter rakt ut över rubrikernas topplaceringar.

Ett av argumenten är att Lind inte i tillräcklig mån representerar sitt skrå och tillvaratar dess intressen. Men som har påpekats röjer det en missuppfattning av vad statsråden har för roll, eller funktion. De är inte branschföreträdare utan folkföreträdare.

Gardell har naturligtvis en poäng då han siktar in sig på Linds bristande kunskaper om sitt fögderis realiteter. Men det är en annan sak. Och det är ju svårt att inte se ironin i att sådana klagomål framförs just från det politiska håll varifrån annars representativitet och allmän frimodighet brukar hyllas som kvaliteter som skall ges företrädare framför sakkunskap.

Men så långt kulturminister Amanda Linds funktion. Då är det mer oklart vad Jonas Gardell har för funktion.

Ja, Gardell är författare och komiker. Och en av Sveriges kändigaste kändisar. I klass med Zara Larsson. Men varifrån kommer hans tyngd som politisk tingsförrättare?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jo, självklart har Gardell full rätt att säga vad han tycker. Och han har ingen skyldighet att hålla tyst bara för att han har den position han har. Men det är något som sticker i ögonen apropå den självklarhet med vilken Gardell riktar sin bannbulla mot ett statsråd och medier rusar till för att ge den maximal kraft. Tidningarnas telegrambyrå (TT) rullade ut ”nyheten” direkt som om det vore fråga om en kommande regeringskris. ”Avgångskrav riktas mot kulturminister Amanda Lind” trummas från radions Ekot. Att Gardells krav skall fyllas på med så många ytterligare röster i samma kör för att få till en så hög klang som möjligt verkar vara en journalistisk självklarhet.

Det förtjänar faktiskt också att sägas om ett statsråds roll, att denne är politiskt ansvarig inte inför en elit inom medie- och kändissverige utan inför hela befolkningen. Även inför den del som inte har en förväntansfullt upphållen mikrofon fram för sig under dygnets alla vakna timmar.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.