Annons

Tolkar i svensk dödsfälla

Inte bara amerikanska utan även svenska styrkor har som bekant lämnat Afghanistan. En del tvistar om det riktiga i det men en sak borde stå bortom allt tvivel. Nämligen att det är stötande och ovärdigt hur Sverige behandlar de afghanska tolkar insatsstyrkorna har haft hjälp av.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dessa vill fly till Sverige men lämnas kvar i ett sönderfallande land och kastas därmed utan vidare åt vargarna, det vill säga talibanerna som gör processen kort med alla som har haft samröre med västmakterna. Det var nog inte det scenariot de såg framför sig när de gick i svensk tjänst. Skamligt är bara förnamnet.

Försvarsminister Peter Hultqvist ålar sig så professionellt han kan för att komma undan något som liknar svenskt ansvar: ”Det som gäller är att vi tidigare, inom ramen för kvotflyktingssystemet enligt det regelverk som är fastställd av svensk riksdag tog ansvar för en del tolkar och deras familjer. Men det här måste utgå från ansökningar om asyl i Sverige och hanteras inom ramen för det förfarandet inom Migrationsverket.”

”Men det gick utmärkt för regeringen att behandla regelverk som mjukt smör när man beslöt att ta specialhänsyn till flera tusen afghaner i Sverige”
Annons

Men det gick utmärkt för regeringen att behandla regelverk som mjukt smör när man beslöt att ta specialhänsyn till flera tusen afghaner i Sverige. Och vad gäller Migrationsverket säger de till Sveriges Radio att det inte finns tydliga regler för hur länge man måste ha jobbat för svensk militär för att få uppehållstillstånd.

Självklart går det att ta en handfull tolkar till Sverige utan att spräcka några sigill på rättsstaten. Och regeringen skulle ha allt stöd i opinionen för det. Så vadan denna okaraktäristiska kyla i frågan?

Foto: Rahmat Gul

En gissning är att problemet, som så ofta i dessa arma tider, består av Miljöpartiet. Miljöpartiet är idag i praktiken ett fri invandrings-parti. Miljön kommer i andra hand. Det finns inte en glipa i migrationsfrågan – argumentativ, politisk eller teknisk – som partiet inte instinktivt vill vidga så mycket det kan till förmån för än öppnare gränser.

Socialdemokraterna vet mycket väl om detta och är samtidigt beroende av Miljöpartiet. Det betyder att de måste vakta sina steg på området mycket noga. Släpper de efter i något juridiskt-politiskt avseende drar regeringspartnern genast åt så mycket de kan i liberal riktning. Varje tillfällesprincip Socialdemokraterna producerar i Rosenbad förvandlar Miljöpartiet och för den delen Vänsterpartiet till stadigvarande regel.

Mycket talar för att tolkarna har fastnat i denna perverterade politiska logik och att det blivit en dödsfälla för dem. De tog tjänst hos svensk militärmakt men insåg inte att denna ytterst är underställd ett politiskt system som idag är betydligt mer dysfunktionellt än för bara tio år sedan.

Oavsett vilket är det förstås skamligt. Tolkarna satte sina liv på spel redan när de trädde i svensk tjänst men tog den risken för att de ville vara med och rädda sitt land. Någonstans även i den iskalla politiska matrisens logiksystem borde något som påminner om samvete kunna bryta igenom.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons