Tråkigt underhåll räddar liv
Det är ett elände med badhus. Vatten är en livgivare men har också en unik förmåga till att förstöra. Är det inte frostsprängningar är det istället mögel som prövar människan och håller henne ödmjuk. Det gäller både i det lilla som i det stora, våtrummen är varje hems akilleshäl och verkar även vara kommunernas.
Det är inte roligt att hålla ordning på badhus. Nu för tiden gäller det även den rent fysiska säkerheten, men att sköta underhållet för att hindra vattnet från att förstöra anläggningarna är tillräckligt krävande. Många kommuner har de senare åren haft mycket annat för sig än att ta hand om sina fastigheter. Vems fel det är kan man diskutera, det är till exempel få väljare som belönar försiktighet och tråkighet. Att gå bortom slagorden är krävande och de flesta är nöjda med att slippa tänka på kommunal verksamhet.
Det innebär att man då plötsligt kan ställas inför att en kommun av Växjös storlek behöver en ny simhall. En dyr men återkommande skötsel som man inte prioriterade har nu blivit till en jätteinvestering som skall byggas på kalkyler om fortsatt ökat intresse för badande.
Men simhallar är viktiga. Varje år drunknar runt tio barn i Sverige. Det är fruktansvärda tragedier som tack vare hundra år av slit för att höja andelen simkunniga i samhället blivit så få. Men det är fortfarande för många. Både barn och vuxna behöver kunna simma för att hålla den statistiken låg. I dag varnar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap för att överskatta simfärdigheterna bland barn under fyra års ålder, samt påminner om att barn till ensamstående föräldrar är överrepresenterade i drunkningsolyckorna. Samt att hålla ett extra öga på barn till utomeuropeiska invandrare. Det är något man bör kunna göra utan att moralisera över människors livssituationer. Villaområdenas privatpooler lär tyvärr snart märkas av i statistiken.
Lessebo är en av de cirka femtio kommuner som SVT nyligen pekade ut som klandervärd då man saknar simhall. Kommunen fick istället visa upp att man anordnar simskola i en mindre inomhuspool. Det är viktigt att badhuset inte kommer i vägen för simfärdigheterna. Många har idag svårt att rätta mun efter matsäck. Det finns förstås mycket att vinna på att kunna bedriva simundervisning under årets åtta svalare månader, men alla kommuner kanske inte skall sikta på att erbjuda äventyrsbad. Det är mesta möjliga simkunskap till så många som möjligt som är målet. Även det är ett slags underhåll. Det hindrar mänskliga katastrofer och trauman som långt senare kan få konsekvenser.
Politikerna i Växjö kommun har lovat att snart meddela vad man kommit fram till angående simhallen. Ett underlag har tagits fram men lades tydligen undan i en skrivbordslåda för att inte störa valet i höstas. Det framstår som lite bekvämt. Tid är pengar, det gäller även om Socialdemokraterna och Moderaterna har en liknande syn på hur frågan om simhallen skall lösas.