1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trygghet eller MP?

De två uppmärksammade skjutvapenmorden på kvinnor den här veckan, det ena på öppen gata i Malmö och det andra i en lägenhet i Stockholm, har fått omfattande ringar på vattnet inom svensk politik. Inrikesminister Mikael Damberg har framhållit att det är prioriterat att polisen förses med tillräckliga resurser. Dessvärre tycks inte Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet vara på samma våglängd.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Damberg skrädde inte orden när han menade att ”Det är ett av vår tids största samhällsproblem, att det både skjuts och sprängs” och att det dödliga våldet ligger på en alltför hög nivå. Han betonade vikten av att polismyndigheten förmår utföra sitt arbete ordentligt: ”Polisen kan inte garantera att mord inte begås, men de måste ha resurserna att kunna utreda dem”.

Samtidigt nås vi av nyheten att Miljöpartiet motsätter sig mer resurser till rättsväsendet. I de budgetförhandlingar som just nu pågår mellan den rödgröna regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna är sådana satsningar tydligen en stötesten.

En anonym källa på den borgerliga sidan angav i gårdagens Svenska Dagbladet att Miljöpartiet avvisar kraven på mer pengar till bland annat ordningsmakten: ”Vi har i varje förhandlingsrunda försökt höja anslagen till polis och rättsväsendet. Jag tolkar det som att Socialdemokraterna kan tänka sig att köpa en del av det, men att Miljöpartiet inte tycker att det är en viktig satsning”.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Av Svenska Dagbladet framgår att Miljöpartiet verkar se sitt förslag om friår som viktigare än förstärkandet av rättsväsendet, vilket vittnar om dåligt omdöme och skral verklighetskoppling.

Denna avvägning speglar tyvärr en övergripande undfallenhet gentemot brottslighet. Tidigare i år vände sig Miljöpartiet mot slopad straffrabatt för brottslingar över arton, som Socialdemokraterna gick till val på 2018. Förra veckan deltog den miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine i demonstrationen Rovdjursmarschen, av allt att döma med sitt partis goda minne. Bland arrangörerna märktes de våldsverkande organisationerna Djurfront och Hunt Saboteurs Sweden.

Det är förstås inte endast vad gäller brottsbekämpning som Miljöpartiet brister i verklighetsförankring. Deras dogmatiska inställning i miljö- och klimatfrågor är gynnsam varken för energiförsörjningen eller näringslivet. Fientligheten mot bilism och flygresor spär på en utsatt landsbygds våndor.

Den gemensamma nämnaren i allt detta är Miljöpartiets oförståelse eller ointresse för hur det förhandenvarande samhället fungerar. Ideal går före verklighet. I botten skymtar en utopistisk vision om ett fullgånget kretsloppssamhälle med nolltillväxt där människan lever i total harmoni med naturen.

Det är onekligen ironiskt att ett sådant parti sitter i regeringsställning tillsammans med Socialdemokraterna, okrönta svenska mästare i politisk pragmatism och ideologisk flexibilitet. Man kan bara hoppas att Socialdemokraternas, Centerns och Liberalernas realism går segrande ur förhandlingarna, och att lag och ordning ges företräde framför friår. Motsatsen vore högst olycklig med tanke på det allvarliga läge Sverige befinner sig i.

Läs mer

SMP granskar • Vårdboendet förblir stängt

Jerry Carlqvist efter den massiva kritiken mot Rosenhill: ”Jag gillar inte att smita ut bakvägen”

IVO:s beslut att stänga Rosenhill kom som en chock. Nu har Jerry Carlqvist bestämt sig för att reda ut problemen.

Fotboll

Öster kryssade mot Dalkurd

Öster fortfarande utan förlust.

Camping

Campingen igång – utan någon ny arrendator

Björkåkra camping i Åseda har öppet i sommar som vanligt - tack vare en lösning med sommarjobbare.

Ledare

Från Rowling till Berry

Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.