Annons

Turkiets krav handlar inte om Sverige

Den svenska Natoanslutningen har sinkats av Turkiet i över ett års tid. Anledningar har kommit och gått. Men nu står det klart att Sverige behöver vänta ut president Erdogans nyckfullhet.
Ledare • Publicerad 28 september 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Påstådda anledningarna till att stoppa ett svenskt har varit många. Allt från kurdiska organisationer till eldade koraner. Något som den turkiska presidenten dock har förnekat är att att landet kanske trots allt är ointresserad av Sverige och det snarare handlar om att ställa krav på USA.

Nu när det turkiska parlamentet bara är någon vecka från det utlovade godkännandet har Erdogan sagt det tysta kravet högt. Godkännandet kommer, men först om USA säljer F-16 flygplan till Turkiet.

Turkiet önskar sig nya amerikanska jaktplan. Något som Sverige inte kan påverka.
Turkiet önskar sig nya amerikanska jaktplan. Något som Sverige inte kan påverka.Foto: Vadim Ghirda
Annons

Det hela förtydligar att Turkiet har försökt hålla Sveriges Natomedlemskap som gisslan medans förhandlingar med USA fortgått. Turkiet är en viktig säkerhetspartner inom Nato. Men dess position är apart från Nordeuropas säkerhetsintressen.

Att landet till exempel inte ser Ryssland som ett hot på samma sätt som andra Natoländer är uppenbart. Turkiets köp av krigsmateriel från Ryssland var till och med anledningen till att Erdogan förvägrats de där F-16 planen.

Svenska intressen är avlägsna från vad som upptar Ankaras uppmärksamhet. Stickspår såsom bråk om olika protestaktioner som ägt rum i Sverige har alltså inte varit så centrala för processen som vissa vill påskina.

Att Sverige viker sig för Turkiets krav är alltså rätt meningslösa. Detta handlar inte om att acceptera Sverige. Eller skydda Turkiet från kurdiska terrorister. Inte heller om koranen eller islamofobi. Utan snarare att Turkiet såg en chans att utpressa USA och tog den.

Svenskar och inte minst styrande politiker behöver behålla lugnet när nya krav kommer från Ankara. Vad det verkar är det bara sätt att förhala processen medan de riktiga förhandlingarna håller på någon annanstans.

”Det handlar om att sätta hårt mot hårt när Erdogan bråkar med hjälp av vetorätten.”

USA har länge insett vad Erdogan försökt göra. Från Washington har det sagts att hinder för medlemskapet är en fråga mellan Turkiet och Sverige. Istället fick Sverige säkerhetsgarantier även om medlemskapet inte har fullbordats. Det handlar om att sätta hårt mot hårt när Erdogan bråkar med hjälp av vetorätten.

Resten av Nato förstår också vad som händer. Det tar tid att hantera någon som den Turkiska presidenten. Sverige behöver behålla lugnet och sluta springa efter varje boll som Erdogan kastar.

Säkerhetsläget är inte lika osäkert som innan ansökan om medlemskap skickades. Länderna kring Nordatlanten har kommit till samförstånd om hur eventuella säkerhetskriser ska hanteras. Turkiet behöver inte vara en del av den processen.

Givet att USA:s syn på saken inte har förändrats kommer inte Erdogan få det snabba beslut i sista stund som han nu efterfrågan. Beslutat om Sveriges medlemskap kan då skjutas upp. Vilket är irriterande, men ingen katastrof. Det finns inte mycket mer som kan göras. Kraven handlar trots allt inte om Sverige.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons