Annons
Ledare • Publicerad 18 mars 2006

OM VALRÖRELSEN 1998 kom att hamna om barnfamiljerna tycks äldrefrågorna hamna högt på agendan inför höstens val. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har rest runt till pensionärsföreningar under senvintern och följer nu upp offensiven med en rad löften till inte minst den 40-talistgeneration

som snart lämnar arbetslivet. Specialdesignade avdrag, lägre fastighetsskatt och speciellt utformad reavinstskatt för pensionärer var delar av det pensionärspaket som presenterades på den moderata rikskonferensen i Jönköping.

Annons

PÅ ETT SÄTT SKILJER SIG dessa särlösningar från tidigare m-märkt skattepolitik. Förslagen har sin bakgrund i en välgenomarbetad familjepolitisk utredning ledd av Reinfeldts tidigare rival, Ulf Kristersson, och med den förre "chefsideologen" Hans L Zetterberg som inspiratör. Familjen ses inte som tidigare bara som en beskattad ekonomisk enhet utan som just en naturlig gemenskap av människor som den är. Tyngdpunktförskjutningen från systemskiftesretoriken till ord som civilsamhälle är märkbar. Samtidigt är frågan vad som är en ideologisk omorientering hos de "nya moderaterna" och vad som är utslag av ren pragmatism och realpolitik.

Ty generellt sett är utredarna märkbart och märkligt försiktiga att tala om "mamma, pappa och barn". Familjebegreppet är vidare än så i den moderata tankevärlden. Man undviker på det stora hela taget begrepp som stabila relationer och äktenskap. Någon hyllning till "family values" för att använda ett internationellt begrepp är det därför inte frågan om.

SÄKERT KOMMER ANKLAGELSER om att moderaterna nu ger sig in i den ekonomiska överbudspolitiken med gåvor till höger och vänster. Utgiftslöftena som presenterats från olika håll bara under de senaste dagarna vittnar om att de sunda finansernas strategi överges under ett valår. 2006 tycks i det sammanhanget inte bli något undantag.

ETT MÖJLIGEN STÖRRE trovärdighetsproblem för moderaterna är att partiets vanliga hårda ord om skattesystemet som ett växande lapptäcke framstår som ett ideologiskt självmål. Att reformera och förenkla blir svårare och svårare när systemet hela tiden förses med ständigt nya begränsningsregler, avdrag och skatterabatter. Det har socialdemokraterna varit experter på under många år och moderaterna visar sig nu också vara skickliga på att finna teknokratiska speciallösningar.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons