Under sol eller i kyla?

Det var ett skälvande ögonblick i svensk politik när det stod klart att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna och blivit det näst största partiet i Sverige. Det var heller inte direkt odramatiskt när det stod klart att de hade träffat ett avtal med Sverigedemokraterna om regeringsmakten.
Ledare • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Moderaterna tog en stor risk med Tidöavtalet. Det var inte alls säkert att de skulle komma ut på andra sidan som politiska vinnare. Man kunde lika gärna se framför sig att de nöttes ned av en opinionsprocess där de ständigt tar smärtsamma beslut och Sverigedemokraterna kan ta ansvar för allt som är populärt med inte får något som ser illa ut. Väljarströmmarna mellan de båda partierna är av sådant slag att konstruktionen kunnat utveckla sig till en politisk mardröm för Moderaterna.

Men så här långt har de farhågorna kommit på skam. Moderaterna går makligt men ändock fram i opinionsmätningarna och i stället är det Sverigedemokraterna som går en sakta kräftgång. Det är roligt för Moderaterna, men innebär ett känsligt läge. Opinionstapp är trots allt lättare att uthärda om man sitter inne i Rosenbad än om man sitter utanför.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skulle trenden fortsätta i samma riktning för båda partierna är det inte svårt att föreställa sig följderna: Moderaterna ler, värmer sig i solen och låter sig i allt mindre grad ansättas av intresse av det parti som stängts ute från regeringen men ändå utgör regeringsunderlag. Hos Sverigedemokraterna däremot huttras det i opinionskylan och fler och fler av dem stampar otåligt med fötterna och undrar hur länge det här skall fortgå egentligen, och börjar leta anledningar till att bestrida Tidöavtalet.

Psykologin är inte kännetecknande för just de två partierna utan för alla. Men nu är det de två som är centrala för regeringens funktion.

Regeringspartierna i allmänhet men Moderaterna i synnerhet gör bäst i att skjuta ut känselspröten. I klartext undvika onödiga konflikter.

”Regeringspartierna i allmänhet men Moderaterna i synnerhet gör bäst i att skjuta ut känselspröten.”

När frågan om utnämningar av myndighetschefer var på bordet slog justitieminister Gunnar Strömmer fast att Sverigedemokraterna inte hade med det att göra. Och den som har makten har också tolkningsföreträde, oavsett vad ett avtal antyder. Strömmer hade formellt rätt, men förhoppningsvis bestod dialogen med Sverigedemokraterna av mer än hans besked till medierna.

Nu är frågan om regeringen skall kringgå Sverigedemokraterna i frågan om fritt val av könstillhörighet. Socialdemokraterna erbjuder sig att bistå med de röster som behövs i riksdagen och Sverigedemokraterna konstaterar att frågan inte omfattas av Tidöavtalet men höjer ändå rösten emot. Formellt kan regeringen alltså runda Sverigedemokraterna.

Men är det politiskt klokt? Man kan nog kunna runda Sverigedemokraterna i en massa olika frågor under mandatperiodens gång, precis som man kan köra över partiet fram och tillbaka om olika tolkningar av Tidöavtalet. Det betyder fortfarande inte att det är politiskt klokt att göra det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.