GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Underskatta inte utanförskapet

Det alarmerande utanförskapet i Sverige lär inte ha undgått någon. Innebörden av det är allvarligare än många verkar förstå, och kostnaderna är större än många anar. Både för Sverige och de enskilda.
ledare • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Enligt uträkningar från Svenskt Näringsliv kostar utanförskapet nästan 270 miljarder årligen. Det rör sig om runt en miljon personer i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden. I praktiken rör det sig om nästan var åttonde svensk i arbetsför ålder.

Beräkningen av förlusterna görs utifrån en summering de uteblivna förlusterna på skatterna på arbete och produktion som personerna i fråga hade gett upphov till ifall de hade varit på arbetsmarknaden.

De uteblivna intäkterna innebär allt större problem att finansiera en välfärd allt fler tar del av och behöver. Detta är extra allvarligt i ett läge där välfärden har flera stora utmaningar med att räcka till. I nuläget är det bara runt fyra miljoner svenskar som är helt självförsörjande, och dessa står i princip för resten av landets försörjning. Detta är inte hållbart i längden.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ju längre någon står utanför arbetsmarknaden desto svårare blir det att lämna utanförskapet bakom sig. Utanförskapet blir med andra ord alldeles för lätt att råka fastna i, och konsekvenserna blir svåra för både landet och den enskilde.

Det hela kan inte heller bara begränsas till ekonomiska kalkyler. Utanförskapets negativa effekter går djupare än så. Det leder till problem för den enskilde och hela lokala samhällen. Områden med höga nivåer av utanförskap har exempelvis kortare livslängd, fler hälsoproblem, mer kriminalitet och sämre skolresultat. Med andra ord skapas inte bara ekonomiska problem, utan även sociala problem. Det eldar också av förklarliga skäl på en redan svår integrationsproblematik.

”I nuläget är det bara runt fyra miljoner svenskar som är helt självförsörjande, och dessa står i princip för resten av landets försörjning”

Problemet har infekterats till denna grad då det varit alldeles för underdiskuterat alldeles för länge. Många ledande makthavare har obekvämt skruvat på sig och undvikit att erkänna vidden av svårigheterna. Det har resulterat i flera förlorade år som gör det ännu svårare att hitta och utföra tillräckligt effektiva åtgärder. Det är ett rejält underbetyg.

Det krävs för det första en riktig vilja från politiskt håll. I nuläget pågår dessvärre fortfarande flertal program och åtgärder som faktiskt snarare cementerar utanförskapet än motverkar det. Att lösa detta problem kommer därför kräva stora mängder politiskt mod och en vilja att ta beslut som inte alltid är enkla, men däremot välbehövliga. Man måste bland annat våga investera i reformer som får fler i arbete, matchar fler med rätt arbeten, stärker företagens möjlighet och utrymme att anställa och stärker incitamenten att arbeta.

Utanförskapet är en av Sveriges absolut svåraste och mest avgörande frågor. I slutändan kan det faktiskt inte pratas ”för mycket” om denna fråga. Snarare tvärtom. I kommande val bör pressen på politiker och politiska kandidater att formulera svar och åtgärder för att motverka utanförskapet vara större än någonsin. Det är minsta man kan begära i nuläget.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.