GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ungdomsbrottslighet anno 2021

För kanske tjugo år sedan skulle nog nyheten att brottsligheten och supandet bland unga sjunkit radikalt renderat många uppsluppna kommentarer. Det hade setts som den svenska välfärdens seger och ett civilisatoriskt framsteg. Men inte idag. Stämningsläget 2021 är ett helt annat. Få tror riktigt på att det handlar om genuint goda nyheter. Den stora bilden är för dyster för det.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En studie från Malmö universitet ger hur som helst vid handen att ungdomars brottslighet har minskat med inte mindre än femtio procent. ”Det har skett förändringar i ungdomarnas aktivitetsvanor. De är ute mindre på kvällarna, de dricker mindre alkohol. De tillbringar mindre tid i riskfyllda miljöer”, enligt Robert Svensson, professor vid institutionen för kriminologi. Femtiotusen niondeklassare från 1999 till 2017 har meddelat detta.

Huvudanledningen är att unga i mycket högre grad sitter hemma på kvällarna nu än vad de gjorde förut. Det är det ena mörka molnet som gungar. Det är lätt att föreställa sig ungdomar som sitter klistrade framför sina skärmar timmar i sträck istället för att göra något vettigt, som att över huvud taget umgås med varandra på riktigt. Att det leder till att de håller sig nyktra är faktiskt en ganska klen tröst.

Foto: Johan Nilsson/TT

De håller sig numera borta från ”riskfyllda miljöer” är en annan upplysning. Ganska lätt blir det även i det fallet att föreställa sig en mindre angenäm fond. Tillvaron för unga är ju till synes mycket hårdare i dag än för några år sedan. ”Generation villebråd” är en term som vunnit spridning av en anledning, nämligen de ökade utsträckning i vilken barn och unga rånas och misshandlas när de rör sig ute i det fria. Visst är det klokt av dem att undvika att ta sådana risker och hellre vara hemma men det är ingen bra situation.

"Stämningsläget 2021 är ett helt annat."

Det andra molnet uppenbarar sig i Svenssons kommentar där han förklarar att generell brottslighet inte skall tolkas som en del av den grova gängbrottslighet som drar som en farsot över Sverige. ”Det är olika saker” säger han.

Är det? Det där tarvar allt en del reflektion. Skall begreppet ”brottslighet” plötsligt delas upp i två separata kategorier, en ”vanlig” och en ”speciell” eller vad? I så fall gör forskarna vid Malmö universitet debatten en otjänst. Säg då hellre att ungdomsbrottsligheten kommit att bli mer diversifierad. Men säg inte att den rakt av har minskat. Det blir en illusorisk begreppsexercis som inte är fruktbar för någon.

Kanske har vi hur som helst två problem. Ett att många unga sitter hemma utan att röra på sig och ett annat att många andra är ute och begår oerhört allvarliga brott.

Och så kan det ju faktiskt vara så att de som begår brott inte tillhör de som är hugade att sitta och fylla i de där enkäterna.

Ja, det är sträva kommentarer. Men det är som sagt 2021.

Läs mer