GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppblåsta löften blir en kostsam affär

I går dömdes entreprenören Elizabeth Holmes på fyra av elva åtalspunkter i amerikansk domstol. Om hennes företag Theranos hade bedragit patienter i verksamheten kunde inte juryn komma överens om. Men vad som står klart är hur hon genom år av lögner lurat investerare på sammanlagt en miljard dollar.
Ledare • Publicerad 5 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En liten mängd blod, ett nålstick och inget mer, med det påstod Theranos kunna genomföra hundratals tester. Men det som Holmes påstod att den nya tekniken kunde genomföra var rena lögner. Idén som såldes var att företaget skulle minska storleken på labbteknologi och samla det i en enda maskin. Även om konventionell kunskap på området menade att det var helt omöjligt fanns det många som var villiga tro henne.

I efterhand är det ofattbart att någon kunde tro de lögner och överdrifter som grundaren spred omkring sig. Men med falska provresultat och en polerad fasad kunde Holmes trots sin grunda förståelse för medicin snabbt få tunga investerare att ställa sig på kö för att ge henne pengar.

Efter en granskning från Wall Street Journal hösten 2015 gick allt snabbt utför. Investeringarna gick upp i rök och efter en lång utredning åtalades företagsledningen tre år senare på flera punkter för grovt bedrägeri.

”Stora idéer och drömmar har en förmåga att charma människor.”

Företag grundas och faller på grandiosa idéer varje dag. Men det är ovanligt att ett så upphaussat bolag övergår till att falla fritt efter avslöjanden.

Vad som är allt för vanligt är hur stora projekt som kostar miljardsummor höljs i påståenden mer gripna ur fantasin än beprövad erfarenhet. Såväl företagsvärlden som politiken är fyllda av exempel på hur visioner baserade på förhoppningar snarare än förutsättningar slutar som man kan förvänta sig – i katastrof eller i bästa fall som en kostsam besvikelse.

För Sveriges del förs tankarna till höghastighetstågen som de senaste åren gått från att vara upphöjda av politikerna i Stockholm och ett hopp för potentiella stationsorter till att bli hårt kritiserade såväl politiskt som av näringslivet. Trots varningar om motstridiga mål och en idé om att det ska vara klimatsmart trots byggets massiva utsläpp fortsätter regeringen som planerat.

Foto: Nic Coury

Enligt utkastet till nationell infrastrukturplan föreslås hundrafyra miljarder kronor avsättas fram till 2033 för att påbörja bygget av banorna. Slutpriset antas bli det tredubbla, men om det går som det brukar med projekt av den här storleken kan man anta att det inte kommer räcka.

Stora idéer och drömmar har en förmåga att charma människor. Särskilt projekt med potentiellt stor samhällsnytta är i sig värda att hoppas på. Ny teknik kommer förstås att utvecklas, men några revolutionerande framsteg bortom horisonter är inte något man borde satsa pengar på. Särskilt inte andras pengar som är fallet i politiken.

Elizabeth Holmes var en spik i kistan för den grundarkult som vuxit fram i teknikvärlden. Nu har teknikföretagens ansikten mer ett sken av bondskurkar än profeter för den nya maskinåldern.

Hoppet om framsteg lever kvar. Men innan man hakar på senaste trenden behöver man fråga sig om visionen klarar att granskas. Eller om risken finns att man ansluter sig till ett lämmeltåg på väg utför.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.