Annons

Uppdämda risker

Alla energislag är förenade med (olika) risker. Det har vi om något blivit påminda om efter kärnkraftskatastrofen i Japan. Men det är likväl värt att påpeka, utan att förringa olyckan i Japan, att det finns vissa risker också med andra energislag.
Ledare • Publicerad 28 mars 2011

Nyligen meddelade energijätten Fortum att den satsar 300 miljoner kronor bara på att förbättra säkerheten vid den väldiga Höljesdammen som dämmer upp Klarälven i norra Värmland. Nu ska dammen tåla de vattenmassor som kan väntas en gång per 10 000 år.

Beskedet kommer en tid efter det att såväl Riksrevisionen och Svenska kraftnät riktat hård kritik mot dammsäkerheten. Delvis känns anmärkningarna igen från kärnkraftsdiskussionen. Svenska Kraftnät konstaterar att alltför få personer arbetar med dammsäkerhet, ungefär som i kärnkraftsindustrin där tankeförbud och utbildningsstopp skapat enligt Strålsäkerhetsmyndigheten brist på atomexperter. Hur är "hotbilden" ja av landets 10 000 dammar kan ett dammbrott vid ungefär 200 anläggningar leda till stora påfrestningar på samhället. Brott vid ett 25-tal kan leda till förlust av många människoliv, förstörelse av stora värden och allvarliga miljöskador som inte för lång framtid kan återställas.

Dammbrott är ovanliga. Vattenkraften måste ses som en koldioxidfri och mycket säker energikälla. Men visst har även denna energikälla en baksida. Att bygga ut de mindre vattendrag som återstår, vid sidan av de outbyggda nationalälvarna, påverkar natur, djurliv och friluftsliv. Och säkerhetsdimensionen och 10 000 års perspektiv finns - tack och lov - också här.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons